Ce blestem poartă veșmintele Sfintei Parascheva? Detaliul pe care toți credincioșii trebuie să îl cunoască

,
blestem vesminte sfanta parascheva

Veșmintele Sfintei Parascheva poartă un blestem vechi de sute de ani

[Sursa foto: Facebook]

Credincioșii o sărbătoresc în fiecare an pe Sfânta Parascheva, însă puțini dintre ei știu ce blestem poartă veșmintele Sfintei Parascheva. Este vechi de sute de ani!


In articol:

Blestemul veșmintelor Sfintei Parascheva este strâns legat de domnitorul Vasile Lupu şi Mitropolitul Varlaam. Ce spune tradiția și cum sună blestemul vechi de sute de ani?

Sfânta Parascheva 2021. Ce blestem poartă veșmintele cu care sunt îmbrăcate moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva?

În fiecare an, moaștele Sfintei Parascheva sunt îmbrăcate în veșminte noi, în special în ajunul datei de 14 octombrie, atunci când în calendarul creștin ortodox se face pomenirea Sfintei Parascheva. După terminarea sărbătorii, hainele sfinte sunt date unei mănăstiri care poartă hramul Sfintei Parascheva.

Pe lângă veșmintele pe care credincioșii care merg în pelerinaj la Iași au ocazia să le admire, moaștele Sfintei Parascheva mai sunt îmbrăcate într-un alt veșmânt care nu este dat jos niciodată. Se spune că aceste veșminte ale Sfintei Parascheva poartă blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam. Potrivit acestui blestem este strict interzis ca Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva să fie împrăștiate, iar oricine ar îndrăzni să facă acest lucru se va afla sub un mare blestem.

„Blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”, așa sună blestemul care are legătură cu veșmintele Sfintei Parascheva.

blestem vesminte sfanta parascheva

Moaștele Sfintei Parascheva sunt acoperite cu un veșmânt care poartă un blestem greu

[Sursa foto: captura youtube]

Veșmintele Sfintei Parascheva care nu se dau niciodată jos au un sigiliu și pe acesta este inscripționat blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam.

Este cunoscut faptul că Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au ajuns la Iași în anul 1641. Pentru a împiedica o posibilă separare a acestora, Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost sigilate de domnitorul Vasile Lupu si de Mitropolitul Varlaam, iar de atunci, acestea nu au mai fost deschise. 

Astfel, Moaștele Sfintei Parascheva se află învelite într-un giulgiu dintr-o pânză de in. 

blestem vesminte sfanta parascheva

Racla cu Moaștele Sfintei Parascheva se află la Iași 

[Sursa foto: captura youtube]

Citeste si: Când este Sfânta Parascheva? Data la care este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva în 2021

De ce sunt schimbate veșmintele Sfintei Parascheva de mai multe ori pe an?

Pe lângă veșmântul sfânt și care poartă un mare blestem, Moaștele Sfintei Parascheva sunt acoperite cu un alt rând de veșminte care sunt schimbate de mai multe ori pe an.

Astfel, aceste veșminte ale Sfintei Parascheva diferă de la o perioadă liturgică la alta, fiind fie de culoare deschisă, fie mai închise.

blestem vesminte sfanta parascheva

Sfânta Parascheva, sărbătorită în calendarul creștin ortodox pe 14 octombrie 

[Sursa foto: captura youtube]

Tradiția spune că veșmintele Sfintei Parascheva trebuie schimbate de cinci ori în decursul unui an. Schimbarea veșmintelor nu se face oricum, ci în cadrul unei ceremonii la care participă doar o parte din preoții care slujesc în Catedrala Mitropolitană din Iași. Regulile sunt foarte stricte în momentul în care sunt schimbate veșmintele Sfintei Parascheva. Astfel, ritualul presupune ca biserica să fie închisă și nimeni să nu intre în timpul evenimentului. Schimbarea veșmintelor Sfintei Parascheva se face seara, după ora 22:00.

De ce sunt schimbate veșmintele Sfintei Parascheva de cinci ori pe an? Ei bine, acest ritual are loc în semn de respect și apreciere pentru Sfânta Parascheva.

blestem vesminte sfanta parascheva

Se spune că rugăciunile închinate Sfintei Parascheva pot face minuni

[Sursa foto: captura youtube]

Citeste si: Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva? Iată ce e bine să împarți pe 14 octombrie

 

Citește-ne pe

Citește și:

Ce nu trebuie să faci de Sfânta Parascheva? Tradiții, obiceiuri și superstiții de care să ții cont pe 14 octombrie

BILANȚ COVID-19 | Cazuri puține, aglomerație la ATI. Niciun județ în scenariul roșu, doar șase județe în scenariul galben

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Reguli pelerinaj Sfânta Parascheva 2021. Când începe pelerinajul Sfintei Parascheva la Iași și ce reguli trebuie să respecte credincioșii?

Luna octombrie, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în octombrie dacă vrei să îți meargă bine?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies