Cine a fost "VRAJITORUL" care a schimbat soarta omenirii: "Dati-mi un punct de sprijin si urnesc Pamantul din loc"

,

Aceasta stire poate face mai bogat un concurent “Vrei sa fii milionar”, dar si pe tine!


In articol:

Vitruvius (inginer roman din perioada 80/70- 15 î.Hr) povestește că Arhimede era atât de fericit de această descoperire încât pentru a alerga să i-o spună lui Hieron, a uitat să se mai îmbrace și s-a repezit pe stradă gol, strigând ” Evrika, Evrika ” adică „Am găsit, am găsit”.

Cine a fost "VRAJITORUL" care a schimbat soarta omenirii

Încredințat în erudiția lui Arhimede, Hieron i-a cerut acestuia, care fabrica mașinării pentru propia plăcere, să studieze cum funcționau și să descopere legile mecanice după care se conduceau pentru a le putea aplica în caz de război. Hieron nu le-a folosit niciodată pentru că orașul nu a fost pus în situația să le utilizeze. Astfel, au fost concepute catapultele care puteau fi ajustate în aşa fel încât proiectilele erau aruncate la o distanţă variabilă.

O altă armă era Gheara lui Arhimede, folosită împotriva navelor inamice.

Aceasta era formată dintr-un braţ asemănător cu cel al macaralei, de care erau suspendate cârlige cu care puteau fi înşfăcate vasele din apropiere şi zdruncinate puternic sau chiar scufundate. Urmașii lui Hieron nu au urmat politica sa de alianță cu Roma.

În al doilea război punic Siracuza s-a aliat cu Cartagina și a fost asediată în 212 î.Hr. de consulul Marcellus atât e pe uscat cât și de pe mare. Atunci au intrat în acțiune macaralele uriașe de agățat și răsturant corăbii cât și catapultele care-și îngropau inamicii sub un uragan de bolovani.

Vezi programul tv Kanal D

Deși Arhimede nu a inventat pârghia, el a dat o explicație principiului implicat în lucrarea sa Despre Echilibrul Planelor.

Conform celor spuse de Pappus din Alexandria, lucrarea lui Arhimede despre pârghii l-a făcut să exclame: Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc. Plutarh descrie cum a proiectat Arhimede scripetele compus, permițând marinarilor să folosească principiul pârghiilor pentru a ridica obiecte care altfel ar fi fost prea grele de mutat.

Citeste si: Cei doi copii si sotia ii murisera, iar el era in pragul sinuciderii, insa "Nabucco" i-a schimbat viata. Povestea cutremuratoare din spatele unei opere celebre

Îngroziți, romanii au început să creadă că era vorba de vrăjitorie și au atribuit-o

vreunui zeu venit în ajutorul Siracuzei. Marcellus știa însă despre ce zeu e vorba. După lupte de 8 luni, cetatea s-a predat din cauza foamei, iar Marcellus a dat ordin ca nimeni să nu se atingă de Arhimede.

Savantul, neștiind că lupta se terminase, studia pe nisip niște cercuri. Acum, ca la orice figură legendară, intră în scenă misterul. Conform unei variante, un soldat roman, recunoscându-l, i-a poruncit să vină imediat cu el la consul. „Stai să termin” a fost răspunsul bătrânului de 75 de ani. Ostașul, obișnuit cu zelul militar l-a ucis imediat.

Vezi cele mai noi Stiri Kanal D

 

Citește-ne pe

Citește și:

DIABET sau CANCER? Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază si ce riscuri sunt aduse sanatatii

SUA acuză Rusia că a început Operațiunea de control asupra instituțiilor din Ucraina: Serviciile secrete recrutează masiv oficiali și ocupă infrastructuri

Azi-noapte, părinții fetei din imagine (din Botoșani) au sunat la 112 și au dat-o dispărută pe fiica lor. Azi, după ore de căutări, polițiștii au găsit-o pe adolescentă la...

Ţeapă pentru bugetari! Tichetele de vacanţă, folosite doar în extrasezon

Surpriza de proportii la "Puterea Dragostei"- Culita Sterp, in vizita sau concurent?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies