Ce vor păți elevii care nu respectă regulamentul școlar! Decizia comisiei de învățământ

Autor: Lavinia Medrea

Ce vor păți elevii care nu respectă regulamentul școlar! Decizia comisiei de învățământ

Sursa: Facebook Ligia Deca

După ce a avut loc un scandal pe tema diversității religiei în școli, astăzi s-a mai luat o decizie în cadrul comisiei de învățământ din Camera Deputaților.

Guvernul a propus un nou proiect în privința elevilor care au abateri școlare grave. Iată despre ce este vorba!

Ce vor păți elevii care nu respectă regulamentul școlar

Proiectul care a fost înaintat de Guvern propune interzicerea exmatriculării preșcolarilor și elevilor din școli. Conform amendamentului PSD, PNL și minorități aprobat în comisie exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi

beneficiari primari”.

Citește și: Școlile urmează să fie dotate cu detector de arme și explozibil. Proiectul de lege a fost depus în Senat

„Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie”, se mai arată în proiect. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Învățământul de acasă a fost respins

„Nu considerăm că homeschooling este o opţiune fericită pentru asigurarea învăţământului în acest moment”, a declarat Ligia Deca, despre varianța învățământului de acasă. 

Din 2030, clasele I-IV și clasa a VIII-a vor avea cursuri doar de dimineață, decizie luată în comisia de învățământ din Camera Deputaților. De asemenea, elevii care se vor implica în situații grave vor putea fi exmatriculați.

Elevii aflați în aceste situații vor putea să se apere și să depună contestație în privința deciziei. Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că decizia a fost luată în contextul cazurilor de violență tot mai dese din școli. 

Citește și: Gestionarea cazurilor de violență în școli: Camere video permanente în sălile de clasă, detenția școlară și amenzi pentru părinți

Din 2027, va trebui să existe un cabinet medical și unul stomatologic în școli.

Ligia Deca declara că aceste resurse sunt insuficiente la acest moment, dar ar putea să fie suficiente cu ajutorul unor fonduri europene.

„Acest amendament permite exmatricularea pentru cazurile extrem de grave, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, la apărare. Sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ după ce există un program în care să existe consiliere şi ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.