Elevii nu mai pot fi exmatriculați! De când intră în vigoare noua regulă

,
elevi

Elevii nu mai pot fi exmatriculați! De când intră în vigoare noua regulă

[Sursa foto: istockphoto.com]

Vești bune pentru elevi. Profesorii nu îi mai pot exmatricula, potrivit noului ROFUIP.

Elevii primesc vești foarte bune! Potrivit noilor reguli, aceștia nu mai pot fi exmatriculați. De când intră în vigoare noua măsură?

elevi

Elevii nu mai pot fi exmatriculați!

[Sursa foto: istockphoto.com]

Citeste si: Când va avea loc prima vacanță a elevilor în anul școlar 2022-2023. Structura noului an școlar

Elevii nu mai pot fi exmatriculați! De când intră în vigoare noua regulă

Anul școlar 2022-2023 vine cu noi reguli. Din această toamnă, Unitățile de Învățământ Preuniversitar vor funcționa după un nou regulament. Așadar, elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, cu excepția celor care urmează învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

„Exmatricularea nu mai este o soluție pentru elevii din învățământul de masă, ci doar pentru școlile postliceale, pentru că învățământul este obligatoriu până în clasa a douăsprezecea ”, a explicat Luciana Antoci, șefa Inspectoratului Şcolar județean Iași.

Citeste si: Ce tipuri de burse pot primi elevii în anul școlar 2022-2023

De asemenea, în urmă cu câteva luni, Ministerul Educației a transmis că dreptul la educație este de ordin constituțional.

„Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu ”, se arată în comunicatul remis Edupedu.ro

de Ministerul Educației.

Citeste si: Elevii români vor avea vacanța de vară 2022 mai mică. Structura noului an școlar a suferit schimbări mari

Mai exact, articolul 127 al ROFUIP a fost modificat astfel:

„(1) Consiliile profesorale din unităţile de învăţământ de stat, particular sau confesional validează situaţia şcolară a elevilor, pe clase, în şedinţa de încheiere a cursurilor, iar secretarul consiliului consemnează în procesul-verbal numărul elevilor promovaţi, numărul şi numele elevilor corigenţi, repetenţi, amânaţi, exmatriculaţi (în cazul elevilor din învățământul postliceal), precum şi numele elevilor cu note la purtare mai mici de 7, respectiv 8 pentru profilul pedagogic şi unităţile de învăţământ teologic şi militar/calificative mai puţin de “Bine””, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

Actualul ROFUIP, în vigoare până la 21 august 2022, prevede: „Consiliile profesorale din unitățile de învățământ de stat, particular sau confesional validează situația școlară a elevilor, pe clase, în ședința de încheiere a cursurilor semestriale/anuale, iar secretarul consiliului consemnează în procesul-verbal numărul elevilor promovați, numărul și numele elevilor corigenți, repetenți, amânați, exmatriculați, precum și numele elevilor cu note la purtare mai mici de 7,00, respectiv 8,00 pentru profilul pedagogic și unitățile de învățământ teologic și militar/calificative mai puțin de „Bine“”.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

2 trenduri de pe Tik Tok inspirate din serialul Wednesday

VIDEO Explozii în nordul Kosovo, în apropiere de Serbia: autoritățile sunt în alertă; sirenele răsună în oraș

2 trenduri de pe Tik Tok inspirate din serialul Wednesday

Ce sunt, de fapt, musculițele bețive și ce poți să faci pentru a scăpa de ele

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies