Ce trebuie să faci cu pastilele expirate. Motivul pentru care nu ar trebui aruncate la gunoi

,
ce trebuie sa faci cu medicamentele expirate

Medicamentele expirate nu ar trebui aruncate la coșul de gunoi 

[Sursa foto: unsplash]

De cele mai multe ori, medicamentele expirate ajung la gunoi, fără ca românii să știe că acest lucru poate fi dăunător pentru mediul înconjurător. Ce ar trebui să faci cu pastilele expirate?


In articol:

Românii obișnuiesc să cumpere cantități mari de pastile, iar în anumite situații se întâmplă ca acestea să depășească termenul de garanție și să nu mai poată fi administrate. Iată ce trebuie să facă cei care au pastile expirate și care este motivul pentru care medicamentele  nu ar trebui să ajungă la coșul de gunoi. 

Unde trebuie duse pastilele care au expirat? 

Pastilele care au expirat și care nu mai pot fi administrare pentru a trata sau ameliora anumite afecțiuni nu trebuie aruncate la gunoi, ci ar trebui duse în farmacii. În acest fel, medicamentele expirate sunt colectate și duse în spații speciale pentru a fi distruse. 

Această colectare a medicamentelor se face în farmacii, încă de acum opt ani, pe baza unui ordin de ministru, dar cu toate acestea, farmaciile nu sunt obligate să primească pastilele expirate. Astfel, rămâne la alegere farmaciilor dacă vor să colecteze sau nu medicamentele expirate. Cum legislația este ușor neclară, mulți farmaciști refuză să primească medicamentele care au ieșit din termenul de garanție, lucru care îi determină pe oameni să le arunce la gunoi, fără să știe care sunt, de fapt, consecințele pentru mediu. 

Legea spune că medicamentele trebuie duse în farmacii pentru ca ulterior să fie incinerate, dar pentru că farmaciștii nu sunt obligați să le primească, procesul este unul foarte greoi și de cele mai multe ori eșuează.

„Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficiile locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”, spune legea, potrivit avocatnet.ro. 

În cazul în care farmacia acceptă medicamentele expirate, cel care le predă trebuie să completeze o listă în care să scrie ce medicamente a predat și care sunt cantitățile. Pentru că procedura este neclară și anevoioasă, autoritățile sunt de părere că este nevoie de modificarea legii în acest sens pentru ca medicamentele să nu mai ajungă la coșul de gunoi sau în natură. Autoritățile își propun ca pe cutiile de medicamente să apară anumite mesaje prin care românii să fie îndemnați să nu mai arunce medicamentele la gunoi. 

medicamente expirate farmacii

Anumite farmacii sunt de acord să primească medicamentele expirate 

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Val de viroze în România: copiii sunt cei mai afectaţi. Ce spun medicii

De ce nu ar trebui aruncate medicamentele la gunoi? 

Mare parte din medicamentele cumpărate de români ajung la coșul de gunoi, lucru care poate avea consecințe negative pe termen lung. Aceste medicamente pot ajunge în mediul înconjurător, ducând la poluarea apei și a solului, iar în cele din urmă, toate aceste reziduri provenite din pastile pot să ajungă în organismul uman prin intermediul hranei.

Astfel, aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung în fiecare an la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare din România, reprezentând un adevărat pericol, conform romania.europalibera.org.

Citeste si: Vaccinul împotriva variolei maimuței a ajuns în România. Țara noastră a primit primele doze de ser

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Povestea tragică a unui bebeluș, în vârstă de doi ani, care a paralizat după ce medicii i-au greșit diagnosticul de 15 ori. Este posibil să nu mai meargă niciodată

Volodimir Zelenski, reacție la anunțul lui Klaus Iohannis: S-au întâmplat lucruri importante/ Video

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Revin restricțiile?! Anunț important de la Comisia Europeană: „Pandemia este încă foarte prezentă!”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies