Vaccinul împotriva variolei maimuței a ajuns în România. Țara noastră a primit primele doze de ser

,

Vaccinul împotriva variolei maimuței a ajuns în România. Țara noastră a primit primele doze de ser

[Sursa foto: Istock]

Peste 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței au ajuns în România, în baza unui contract ce a fost încheiat între Ministerul Sănătății și Comisia Europeană.

România a primit primele doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Mai exact, țara noastră a primit 5.060 de doze cu ser și urmează să fie direcționate către spitalele din marile orașe ale țării.

Vaccinul împotriva variolei maimuței va putea ajunge în toată țara

„Dozele de vaccin vor fi direcţionate către spitalele de boli infecţioase din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Constanţa pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile”, a spus Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, conform autorităților, au menționat faptul că, la cerere, vaccinul împotriva variolei maimuței poate fi transferat, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare de boli infecțioase și către alte unități sanitare județene, la solicitarea lor, atunci când va fi nevoie.

„Este recomendat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 și 14 zile”, a mai menționat Ministerul. Mai mult decât atât, a doua doză de vaccin trebuie efectuată la un interval de 28 de zile, pentru ca imunizarea să fie finalizată.

De asemenea, dacă prima doză de vaccin nu este administrată în intervalul menționat anterior, boala nu va putea fi prevenită, dar, din fericire, simptomele nu vor fi foarte puternice.

Citeste si: Disperare în rândul oamenilor! Maimuțele sunt ucise în Brazilia, pe fondul creșterii temerilor legate de variola maimuței

Vaccinul împotriva variolei maimuței a ajuns în România. Țara noastră a primit primele doze de ser

[Sursa foto: Istock]

Vaccinul Imvanex a fost produs de către Bavarian Nordic, o companie daneză, și a fost aprobat de către Agenția Europeană pentru Medicamente, la finalul lunii august, conform libertatea.ro.

Doi stăpâni ar fi transmis variola maimuței câinelui lor

Doi bărbați din Franța au fost diagnosticați cu variola maimuței, la începutul lunii iunie. La aproximativ două săptămâni de când simptomele au apărut, câinele lor a început și el să prezinte simptome, conform unui raport publicat de The Lancet.

Ulterior, câinele a dezvoltat mai multe leziuni și a fost testat și el pozitiv cu același virus pe care îl aveau și stăpânii lui.

„Din câte știm noi, cinetica de debut a simptomelor la ambii pacienți și, ulterior, la câinele lor, sugerează transmiterea de la om la câine a virusului variola maimuței.

Citeste si: A început campania de vaccinare pentru variola maimuței în Italia. Cazurile continuă să se răspândească

Având în vedere leziunile cutanate și ale mucoaselor câinelui, precum și rezultatele pozitive ale PCR pentru variola maimuței din tampoanele anale și orale, presupunem că este vorba de o boală canină reală, nu de un simplu transport al virusului prin contact apropiat cu oamenii sau de o transmitere pe calea aerului (sau ambele)”, au scris autorii raportului.

Cei doi stăpâni au menționat faptul că patrupedul nu a avut contact cu alte animale, dar și că a dormit în pat cu ei, ceea ce înseamnă că nu ar fi putut lua virusul din ală parte.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Care este noul simptom COVID-19, specific valului șase. Nu poate fi combătut prin medicamente

Șocant! Bărbat omorât în bătaie, în plină zi, într-o piață din Târgoviște

Care este noul simptom COVID-19, specific valului șase. Nu poate fi combătut prin medicamente

Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră despre vaccinul împotriva variolei maimuței

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies