Ce trebuie să facă toți românii care au fosă septică. Cei care nu respectă legea riscă amenzi de peste 5.000 de lei

Author: Amalia Georgescu

Românii care au fosă septică trebuie să se încrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate

Sursa: captura youtube

Toate persoanele care dețin fosă septică au obligația de a înscrie într-un registru electronic. Iată care este data limită, dar și ce amenzi riscă cei care nu respectă legea.

Toți proprietarii de fosă septică, indiferent că este vorba despre persoane fizice sau despre persoane juridice, au obligația de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Această obligație este prevăzută într-o lege care a intrat în vigoare în luna mai a acestui an. Până la ce dată se pot înscrie românii în registrul electronic? 

Amenzi mari pentru românii care dețin fosă septică și nu se înscriu în registrul electronic

În luna mai a acestui an a intrat în vigoare o lege care îi obligă pe toți proprietarii de fose septice să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. Cei care dețin „un sistem individual adecvat de epurare”, mai exact o fosă septică, trebuie să facă acest lucru în termen de 120 de zile de la conectarea locuinței la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate.

În cazul în care fosa septică exista cu mult înainte ca legea să intre în vigoare, atunci românii au la dispoziție 180 de zile pentru a se înscrie în registrul electronic, dată care se calculează de la momentul intrării legii în vigoare. Astfel, data limită este 30 octombrie 2022. 

Cei care nu respectă legea și nu se înscriu în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate până la data de 30 octombrie 2022 riscă amenzi cuprinse între 5,000 și 10,000 de lei, amenzi care se aplică atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Citeste si: Ce amenzi riscă minorii care fumează în locuri publice. Sancțiunile care s-ar putea aplica în perioada următoare

Amenzi pot primi și primăriile care nu întocmesc Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate. În cazul lor, amenzile se încadrează între 10.000 de lei și 15.000 de lei. 

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

„Art. 2. – La nivelul unităților administrativ-teritoriale, după caz, a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară se realizează și se aprobă o analiză a situației la nivel local, în vederea elaborării Planului urbanistic zonal, cu respectarea prevederilor art.47 alin.(2) lit.d) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, cu modificările și completările ulterioare, care stabilește zonele:

a) unde se prestează serviciul public de canalizare, cu respectarea Strategiei locale a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare;

b) unde se prestează serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate urbane, cu respectarea Strategiei locale de înființare, organizare, gestiune și funcționare a serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate din cadrul unității administrativ-teritoriale;

Ce se va întâmpla cu persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin? Legea intră în vigoare de la 1 martie 2023

c) în care vor fi autorizate sistemele individuale adecvate.

Art. 3. – Sistemele individuale adecvate, indiferent de modul de epurare a apelor uzate, vor fi autorizate prin autorizația de construire emisă de autoritatea competentă, cu respectarea prevederilor art.3 alin.(1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.“, arată legea, potrivit adevarul.ro.

Citeste si: Autovehiculele zgomotoase vor fi interzise pe timpul nopții, în București. Ce amenzi usturătoare riscă șoferii care nu respectă normele

 


Singuri pe marginea prăpastiei otrăvite! Localnicii satului blestemat din Munții Apuseni au fost obligați să își lase în urmă casele și să se mute tot mai sus! Iată povestea tulburătoare a soților Dumitraș!

Echipa emisiunii Asta-i România a ajuns în Munții Apuseni, în locul în care odată se afla satul Geamăna, care a fost înghit de apa otrăvită, provenită de la cariera de cupru.

Cookies