Ce se va întâmpla cu pensiile din România? Președintele USR: "Nu sunt de acord cu pensionările la vârste fragede"

Author: Diana Tilă
Actualizat: 21 dec 2023, 04:20

Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat ce se întmplă cu pensiile speciale.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a prezentat marți, 21 martie, propunerile partidului său în legătură cu pensiile speciale, precizând că aplicarea acestor principii ar aduce economii anuale de 4 miliarde de lei.

Citește și: Nou pachet de vouchere și ajutoare pentru români. Cum va fi împărțit bugetul de peste patru miliarde de euro

Ce se va întâmpla cu pensiile din România? Președintele USR: "Nu sunt de acord cu pensionările la vârste fragede"

Cătălin Drulă a spus că propunerile vizează alinierea la principiul contributivității.

„Avem o propunere pe reguli de aliniere la principiul contributivităţii: vechime de minim 35 de ani – excepție doar pentru cei care au lucrat în condiții grele sau vătămătoare. Indexarea simultană și egală procentual cu sistemul contributiv. Pentru pensiile speciale, care nu sunt militari și magistrați – abrogare și recalculare, pentru cei aflați în plată, baza de calcul fiind întreaga carieră.

Pentru pensiile magistraților, ca să respectăm și deciziile CCR, până nu se îndeplinesc condițiile de pensionare din sistemul contributiv, nu mai primesc pensie acei magistrați.

Pot să revină în profesie și asta rezolvă și criza de personal. Limitarea pensiei la 95% din ultimul salariu net de bază și eliminarea asimilaților și a perioadelor asimilate. Iar la militari, o propunere care poate fi pe masă este ca cei care au pensie militară până la valoarea medie să rămână cu ea în plată, în sistemul pilonului unu, deci fiind plătite nu din zona de asistență socială, ci din bugetul asigurărilor

sociale de stat. Iar indexarea, mai departe, ca o contrapondere, să se facă din momentul în care ajunge și sistemul contributiv la acea medie. Baza de calcul să devină întreaga carieră, iar pentru perioadele necontributive se face un calcul, simulând existența contributivităţii. Economiile pe acest calcul – colegul meu Cristian Seidler a lucrat în Comisia de muncă – sunt undeva la 4 miliarde de lei anual”, a spus el la Europa FM.

Citește și: Cum cumpărăm vechime în muncă? Care sunt condițiile și pașii pe care trebuie să îi parcurgem

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Pensiile speciale ar trebui aduse la principiul contributivității

Totodată, președintele USR a criticat lipsa dezbaterilor în legătură cu pensiile speciale. Cătălin Drulă a adăugat că o propunere ce poate fi luată în considerare este ca pensiile militare mai mici de 3.800

de lei să rămână în plată.

„În PNRR este prevăzută o reformă pentru aducerea pensiilor speciale la principiul contributivităţii, în timp ce detaliile de discuție… spre exemplu, o propunere pe care o putem pune pe masă este ca la pensiile militare, cele care au valoarea de până la pensia medie militară actuală, care e 3.800 de lei, să rămână în plată la fel, pentru că sunt foarte multe pensii militare mici.

PNRR prevedea tocmai această discuție așezată. Ce a făcut actuala coaliție este să trimită un proiect care nu taie nimic, iar acum să dea din colț în colț. Și, evident, intenția este de a păstra aceste pensii în forma actuală ”, a subliniat acesta.

Citește și: Informația momentului pentru toți românii. Marius Budăi a anunțat ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Drulă a acuzat lipsa „voinței politice de a umbla” l a pensiile speciale și a precizat că acest lucru afectează „coeziune socială”. A adăugat, totodată, că sistemul trebuie să se bazeze pe echitate, pentru a putea oferi pensii decente.

„Dacă o pensie ajunge la – era acel magistrat, fost procuror militar – 15.000 de euro pe lună, dacă domnul Ciucă ia 18.000 de lei pe lună, pentru pensiile altor oameni care nu sunt în sistemul militar, dar au o facultate și un master, pentru o asistentă medicală care în fiecare zi asistă oameni care sunt bolnavi, muribunzi, vede drame, de acțiunile ei depinde viața unor oameni și care primește o pensie, în medie, de două ori și jumătate mai mică decât cea din sistemul militar sau de opt ori mai mică decât în alte sisteme de pensii speciale, unde este corectitudinea în acest lucru? Să știți că și parlamentarii care primesc pensii speciale pretind că ei sunt foarte stresați la muncă. Și eu sunt coleg cu ei și vă spun că nu sunt. Muncesc două zile pe săptămână. Primarii pretind că au făcut o mare contribuție pentru societate”, a spus el.

Cătălin Drulă nu este de acord cu pensionarea la „vârste fragede”

Președintele USR a spus, de asemenea, că nu este de acord cu pensionarea la „vârste fragede”, și a dat exemplul unor magistrați din alte țări, care se pensionează la vârste mai înaintate.

„Nu sunt de acord nici cu pensionările astea la vârste fragede… așa, pleacă la 51 de ani. Văd că și șeful DNA se pensionează. Eu nu înțeleg, prin filmele americane, când vedem judecători cu păr alb, ei ce fac? Sunt niște victime ale societății americane, că trebuie să mai dea cu ciocănelul în masă la vârsta respectivă? Cine să plătească toate lucrurile acestea? Că nu există bani infiniți în societate. Deja în România am ajuns cu cheltuielile bugetare, care sunt fixe, pentru pensii și salarii de la buget la un nivel în care, față de veniturile la buget, mai rămân 10-20% pentru care să faci orice fel de politici publice ”, a declarat acesta.

 

 

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!