La 40 de zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, creștinii prăznuiesc Înălțarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creștine. În anul 2025, această sărbătoare este celebrată la data de 29 mai 2025, zi trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie. Credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică și să dea de pomană pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice. Iată ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului, pe 29 mai.
Ce se dă de pomană de Înălțarea Domnului, pe 29 mai
La data de 29 mai 2025, creștinii de pretutindeni sărbătoresc Înălțarea Domnului, zi trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce roșie. Pe parcursul zilei în care se prăznuiește Înălțarea Domnului, credincioșii merg la biserică, acolo unde se face pomenirea persoanelor trecute la cele veșnice.
Tradiția spune că nu trebuie să lipsească pâinea caldă din pachetele date de pomană pe 29 mai 2025.
Pachetele sunt date de pomană în dimineața zilei de 29 mai 2025, după Sfânta Liturghie. Aceste pachete date de pomană de Înălțarea Domnului trebuie să mai conțină și ouă roșii, brânză, ceapă verde, plăcinte, fructe de sezon, colaci și lumânări aprinse.
Credincioșii respectă nenumărate tradiții, obiceiuri și superstiții pe parcursul acestei zile, astfel încât să atragă în viața lor noroc, banii, liniște și protecție.Citește și: Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului 2025: Ce este interzis cu desăvârșire să faci în această zi
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
De Înălțarea Domnului, oamenii își pun flori de nuc la brâu sau în păr, astfel încât să atragă norocul de partea lor și să fie protejați de necazuri. În zonele rurale ale României, credincioșii ating animalele cu leuștean pentru ca acestea să fie protejate de boli, dar și pentru a se îngrașă sănătos. Începând cu data de 29 mai 2025, credincioșii folosesc expresia „Hristos s-a Înălțat!”, răspunzându-se cu „Adevărat s-a Înălțat!”, până la sărbătoarea Rusaliilor.
De Înălțarea Domnului nu trebuie să dăm bani cu împrumut, deoarece se spunem că altfel vom pierde bani pe tot parcursul anului. În ziua în care este prăznuită Înălțarea Domnului, credincioșii nu cos, nu spală, nu mătură și nu fac alte activități în gospodărie sau în jurul acesteia, fiind o zi dedicată credinței.
Rugăciunea puternică rostită de credincioși de Înălțarea Domnului
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălțimile cerești pentru mântuirea noastră și hrănindu-Te cu bucurie duhovnicească în sfintele și prealuminoasele zile ale învierii Tale pământești, Te-ai înălțat cu slavă de
la noi la ceruri și ai șezut la dreapta lui Dumnezeu și Tatălui! În această senină și atotluminoasă zi a Dumnezeieștii Tale înălțări la ceruri, pământul prăznuiește și saltă, cerul se bucură astăzi de înălțarea Ziditorului făpturii, oamenii Te slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită și căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată și înălțată la ceruri.Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă, puternic în lupte și tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei? Învrednicește-ne și pe noi, neputincioșii, care gândim încă la cele pământești și săvârșim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoșătoarea Ta înălțare la cer, grijile cele trupești și cele lumești să le lepădăm și, împreună cu Apostolii Tăi, să privim acum la cer, și cu toată inima și cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălașul nostru, iar aici pe pământ suntem numai străini și călători, plecați din casa Părintească în țara îndepărtată a păcatului.
Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie, Doamne, ca, prin preaslăvita înălțarea Ta, să însuflețești conștiința noastră, să ne scoți din robia acestui trup și a acestei lumi păcătoase și să ne învrednicești să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământești; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ție, Domnului și Dumnezeului nostru, să-Ți slujim și să lucrăm, până când, dezlegându-ne de legăturile trupului și trecând vămile văzduhului, să dobândim cereștile Tale locașuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii și îngerii și cu toți Sfinții, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!”.