Ce s-ar întâmpla în Europa dacă resturi de la centrala Zaporojie ar fi aruncate în aer. Țările care ar avea cel mai mult de suferit

,
Simulare resturi radioactive

Ucraina și țările vecine vor avea cel mai mult de suferit dacă ar fi aruncat în aer material radioactiv de la centrala nucleară din Zaporojie. Totul a fost demonstrat cu ajutorul unei simulări făcute de Institutul Hidrometeorologic ucrainean.


In articol:

Simularea a fost creată pentru intervalul 15-18 august și prezintă cum s-ar fi dispersat în aer un nor cu material radioactiv (CS-137) cauzat de un incident de la centrala Zaporojie, relatează Pravda.

Ce s-ar întâmpla dacă resturi nucleare de la centrala Zaporojie ar zbura în aer

Potrivit simulării, cele mai mari concentrații radioactive s-au dus înspre vest, deasupra teritoriului Ucrainei și s-ar fi împrăștiat spre Belarus, Polonia, Slovacia și Țările Baltice.

O parte din materialul radioactiv ar fi ajuns și în România, întâi în nord, apoi în nord-vest și sud-vest.

Citeste si: Mai multe explozii au fost raportate în Crimeea. Ucraina susține că nu va renunța la peninsulă, deși este râvnită de ruși

În final, materialul radioactiv s-ar fi îndreptat spre Rusia și spre zona Mării Azov.

Rusia amenință cu închiderea centralei nucleare Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie a fost sub asediul Rusiei încă din luna martie, și este bombardată din ce în ce mai des în ultimele săptămâni. 

Ministerul rus al apărării a declarat, joi, că centrala nucleară Zaporojie ar putea fi închisă dacă forțele ucrainene continuă să o atace, atacuri evident negate de Kiev.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că este „urgent” ca o „inspecție” a Agenției Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie făcută asupra centralei nucleare Zaporojie.

Asedierea centralei de către soldații ruși „constituie o gravă amenințare pentru securitatea acesteia și sporește riscurile unui accident sau incident nuclear(...) Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse de acolo” , a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

Citeste si: Cât trebuie să plătești dacă vrei să vezi orașele distruse din Ucraina. 150 de persoane deja așteaptă să plece

Controlul centralei Zaporojie „pune în pericol populaţia Ucrainei, a ţărilor vecine şi a întregii comunităţi internaţionale”, a mai subliniat acesta, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

Loviturile recente asupra centralei au creat temeri legate de o catastrofă nucleară, motiv pentru care, săptămâna trecută, s-a făcut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, care vrea să facă o misiune la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru verificarea centralei nucleare.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

LIVE UPDATE Ziua 176 de război în Ucraina. Rusia amenință cu închiderea centralei nucleare Zaporojie. Killnet a atacat cibernetic Estonia și a blocat peste 200 de instituții...

Când s-ar putea întâlni, față în față, Joe Biden și Vladimir Putin: Summit crucial în noiembrie

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Avertisment de urgență de la ministrul Sănătății! Românii trebuie să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru a primi rețeta pastilelor cu iod

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies