Ce poți face pentru a reduce consumul de energie. Recomandările făcute de Comisia Europeană pentru a plăti facturi mai mici

,
economisire energie electrica si caldura

Metode pentru a economisi energie electrică și căldură

[Sursa foto: PixaBay]

Având în vedere că se apropie sezonul rece, Comisia Europeană a făcut o serie de recomandări privind reducerea consumului de energie electrică și căldură. Ce metode pot fi puse în aplicare pentru a plăti facturi mai mici?

Pentru a evita risipa de energie electrică și căldură, pentru a proteja mediul înconjurător, dar și pentru a plăti facturi mai mici, românii pot pune în aplicare o serie de trucuri.

Comisia Europeană a făcut mai multe recomandări în acest sens, multe dintre ele fiind la îndemâna oricui.

Modalități prin care poți reduce consumul de energie electrică

Într-o perioadă în care facturile pentru energia electrică sunt din ce în ce mai mari și la fel și cele pentru căldură, autoritățile le recomandă consumatorilor să fie ceva mai responsabili și să caute metode prin care să economisească atât energie, cât și bani. 

Comisia Europeană a subliniat că un sfert din emisiile directe de CO 2  sunt generate de locuințe, motiv pentru care ar putea fi puse în practică unele metode prin care să fie redus consumul de energie. Iată care sunt recomandările Comisiei Europene atunci când vine vorba despre economisirea energiei electrice: 

 • Înlocuiți becurile cu incandescență sau cu halogen cu becuri care consumă mai puțin. Un bec cu LED poate dura circa 20 de ani, timp în care vă permite să economisiți peste 100 EUR.
 • Deconectați-vă aparatura când nu o folosiți. Dispozitivele inteligente conectate la internet (televizoare inteligente, console de jocuri, imprimante) produse înainte de 2016 pot consuma până la 80 de wați în modul standby. Conectați-le la un prelungitor cu întrerupător și prize multiple, pentru a opri cu ușurință alimentarea.
 • Întrebați-vă furnizorul de energie dacă există posibilitatea de vă instala un contor inteligent. Sistemele de contorizare inteligente pentru gaz și curent vă pot ajuta să consumați cu 3% mai puțină energie.
 • Alegeți electricitatea verde. Majoritatea furnizorilor de energie oferă tarife pentru energie electrică „verde”, pentru a sprijini dezvoltarea surselor regenerabile de energie, precum energia eoliană și solară. Dacă locuința dumneavoastră are propriul acoperiș, luați în calcul montarea unor panouri solare. Astfel puteți genera o parte din energia electrică pe care o consumați.
 • Cumpărați aparatură care consumă mai puțin curent. În UE, multe produse de uz cotidian precum frigiderele, mașinile de spălat și cuptoarele poartă eticheta energetică a UE care vă ajută să alegeți un model care consumă mai puțin. Eficiența energetică este evaluată pe clase, de la A+++ (cea mai eficientă) până la G (cea mai puțin eficientă). De exemplu, o mașină de spălat vase din clasa A+++ consumă doar jumătate din energia pe care o consumă o mașină cu clasa D.
 • Verificați dacă ușa cuptorului se închide etanș. Dacă trebuie să cumpărați un cuptor nou, alegeți unul din clasa A. De-a lungul vieții produsului, diferența de consum între un cuptor de clasa A și unul de clasa D poate însemna economii de circa 200 EUR.
 • Dacă aveți mașină de spălat vasele, nu mai spălați vasele cu mâna. Mașinile moderne de spălat vase consumă mai puțină apă și energie – și cele mai multe au un mod „Eco”. Atenție însă, avantajul se simte doar dacă umpleți mașina de spălat!
 • Nu fierbeți mai multă apă decât aveți nevoie. Dacă apa a stat în fierbător câteva minute, nu este nevoie să o fierbeți din nou.
 • Umpleți mașina de spălat rufe. Nu o porniți pentru doar câteva haine. Așteptați să se adune destule rufe pentru a o folosi la capacitate maximă, fără să depășiți însă greutatea permisă.
 • Alegeți cea mai scăzută temperatură adecvată materialului. În zilele noastre, detergenții sunt atât de eficienți încât pot curăța majoritatea hainelor la temperaturi scăzute.
 • Nu folosiți funcția de prespălare dacă rufele nu sunt foarte murdare.
 • Evitați pe cât posibil să folosiți uscătorul de rufe. Un ciclu de uscare poate folosi de două ori mai multă energie decât un ciclu de spălare.

economie energie electrica si caldura comisia europeana

Comisia Europeană a făcut mai multe recomandări referitoare la reducerea consumului de energie

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Românii pot primi ajutor de încălzire pentru anul 2022-2023. Care sunt documentele necesare

Cum poți economisi căldura? 

Când vine vorba despre a economisi căldura, un rol foarte important îl joacă izolarea locuinței. Cu cât este mai izolată, cu atât căldura va rămâne în interiorul acesteia pe timpul iernii, iar vara, temperatura se va menține constantă, fără să fie nevoie de aer condiționat.

Un pas important este înlocuirea ferestrelor simple cu ferestre cu dublu vitraj. Acestea păstrează căldura în locuință, astfel că se pierde cu 50-70% mai puțină căldură. În cazul în care nu pot fi montate astfel de ferestre, Comisia Europeană recomandă folosirea unor draperii groase sau a unor panouri izolante care să împiedice aerul rece să pătrundă în locuință.

Tot pentru a economisi energie se pot etanșa cadrele de ferestre și pot fi acoperite spațiile de sub uși. În plus, un capac adăugat la gaura cheii poate fi de mare ajutor, în cazul clanțelor foarte vechi care permit pătrunderea aerului rece prin gaura cheii.

Comisia Europeană recomandă și izolarea rezervoarelor de apă caldă, conductelor de încălzire centrală și cavităților din pereți, dar și montarea unui panou care să reflecte căldura între calorifer și perete.

Iată alte 4 recomandări legate de răcirea sau încălzirea locuinței:

 • Nu încălziți prea tare apa.  Setați boilerul la o temperatură de încălzire a apei de maximum 60 °C, pentru a-i asigura o funcționare eficientă și igienică.
 • Programați-vă inteligent termostatul.  Știați că locuința dumneavoastră nu se va încălzi mai repede dacă programați termostatul la o temperatură mai mare decât cea pe care o doriți? Temperatura setată influențează doar temperatura maximă din casă.
 • În zilele toride, trageți draperiile și jaluzele  pentru a opri razele soarelui.
 • Răcoriți-vă cu ajutorul unui ventilator.  Ventilatoarele consumă mult mai puțin decât aparatele de aer condiționat.

Sursa: ec.europa.eu 

 

Citeste si: România ar putea stinge lumina la orele de vârf. Recomandarea a fost făcută de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Ce se întâmplă cu prețul gazului. Anunțul făcut de Virgil Popescu despre ceea ce îi va afecta pe toți românii

Kosovo a devenit o bombă cu ceas. Atacatori au deschis focul asupra unor polițiști kosovari albanezi trimiși în zona majoritar sârbă

Ce se întâmplă cu prețul gazului. Anunțul făcut de Virgil Popescu despre ceea ce îi va afecta pe toți românii

Cum să economisim consumul de energie pentru noul plafon cu preț compensat

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies