Ce pensionari vor primi încă o majorare de pensie cu 10%. Măsura va intra în vigoare de la data de 1 februarie 2023

Author: Andreea Buinoschi

În această situație se află peste 200.000 de români a căror pensie este mai mare de 4.000 de lei

Sursa: shutterstock

O categorie de pensionari urmează să primească, începând cu data de 1 februarie 2023, o pensie cu 10% mai mare decât cea pe care o primește luna aceasta. Peste 200.000 de români se află în această situație.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a spus ce categorie de pensionari urmează să primească, începând cu luna februarie, o pensie cu încă 10% mai mare. În această categorie se încadrează persoanele care au plătit contribuția la sănătate, deși nu era nevoie.

Ce pensionari vor primi, din luna februarie, o pensie cu 10% mai mare

Conform lui Daniel Baciu, în această situație se află peste 200.000 de români a căror pensie este mai mare de 4.000 de lei și care au plătit contribuția la sănătate, deși CCR a declarat că nu este nevoie să facă acest lucru.

Majorarea cu zece procente se va face prin intermediul hotărârii Curții Constituționale nr.

650/28 decembrie 2023.

Mai mult decât atât, săptămâna trecută a început, deja, tipărirea taloanelor de pensie, iar, în decursul săptămânii curente, procedeul ar urma să ajungă la final. Daniel Baciu a mai precizat faptul că taloanele de pensii urmează să ajungă la Compania Națională de Pensii, pentru a fi, apoi, distribuite în teritoriu.

Ulterior, începând cu data de 1 februarie 2023, cele peste 200.000

de pensii majorate urmează să înceapă să fie distribuite. „Această contribuție de asigurări sociale de sănătate va fi restituită pe perioada exact pe data când a fost publicată în monitorul oficial respectiv, pe din 28 decembrie până cele 4 zile din luna decembrie plus luna ianuarie 2023”, a mai declarat Daniel Baciu.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre cardul de energie. În 2023 persoanele cu venituri mici vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie

Românii nu vor mai putea să cumpere vechime în muncă

Mai sunt doar câteva luni în care românii își mai pot cumpăra vechime în muncă, deoarece legea urmează să fie modificată.

Mai exact, persoanele care nu au vechimea în muncă necesară o mai pot cumpăra până în această vară. Mai exact, este vorba de persoanele care au mai puțin de 15 ani vechime, atât cât este menționat, în lege, în acest moment.

Carduri energie 2023: Când intră banii pentru prima tranșă? Ajutor de la stat de 1400 de lei pentru plata facturilor

Un an de vechime în muncă îi va costa pe românii doritori suma de 9.000 de lei și, pentru a face acest lucru, au nevoie de:

Citește și: Calcul vârsta de pensionare 2023: Cine se poate pensiona în acest an?

  1. Cartea de identitate în original, dar și de o copie,
  2. Dosar carton cu șină,
  3. Formularul de deschidere contract în două exemplare,
  4. Declarație de protecție a datelor,
  5. Declarație pe proprie răspundere.

Mai mult decât atât, plata sumei de 9.000 de lei poate fi realizată integral sau în tranșe, după ce se va încheia un contract cu Casa de Pensii, conform antena3.ro.

 


Cookies