Ce pensie vei avea dacă ești influencer, în România! Câți bani trebuie să cotizezi pentru pensia minimă

Author: Diana Bostan
Actualizat: 11 oct 2023, 16:10

Ce pensie va avea un influencer în România

Sursa: Pexels.com

Meseria de ”influencer” a fost recunoscută oficial la noi în țară. După recunoașterea oficială, mai multe curiozități au ieșit la iveală, una dintre ele fiind legată de pensie. Cum va fi calculată pensia unui creator de conținut la noi în țară?

Faptul că meseria de creator de conținut a fost recunoscută oficial în România nu este pe placul tuturor vedetelor, aceștia preferând să rămână ”freelanceri”. Ministrul Muncii consideră această meserie ca fiind încă un teritoriu necunoscut, motiv pentru ne-am întrebat ” Ce pensie va avea un influencer în România? ”.

Poți ieși la pensie chiar dacă ai un job de influencer

Deși câștigă sume impresionante în urma promovărilor și a activităților din mediul online, recunoașterea meseriei de influencer a stârnit un val de controverse.

Dacă unii sunt entuziasmați de faptul că ar putea câștiga bani frumoși din statul pe internet, unele vedete preferă să rămână la statutul de freelanceri.

Citește și: Irinel Columbeanu riscă să fie dat afară din căminul de bătrâni: „N-am cum să-l țin fără bani”. Acesta are o situație financiară precară, ce nu-i permite să achite costurile azilului

Explicația este una simplă, meseria este recunoscută atâta timp cât există un contract de muncă încheiat între persoana care promovează un anumit produs și deținătorii brand-ului respectiv, ceea ce înseamnă că activitatea lor se

desfășoară doar în acel sector, fără a promova mai multe produse. Asta a stârnit nemulțumiri în rândul creatorilor de conținut care susțin că veniturile ar fi mult mai mici dacă ar încheiea un singur contract. Acesta este și motivul pentru care își doresc să rămână freelanceri.

Citește și: Ce se va întâmpla cu persoanele care au cotizat 35 de ani la stat? Care sunt perspectivele sumbre legate de pensiile românilor

Fiind un domeniu nou și ieșitul la pensie ridică multe semne de întrebare. Potrivit sistemului de pensii din România, pensia unui influencer va depinde de valoarea punctului de referință sau a punctului de pensie. Astfel pentru a beneficia de pensia minimă, un influencer va avea un stagiu de cotizare de 25 de ani, pentru o pensie minimă de 1.125 lei. În cazul în care veniturile declarate ale unui influencer sunt mult mai mari și pensia va fi mult mai mare.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Noua formulă de calcul a pensiei ajută peste 5 milioane de români. Iată cu cât se majorează pensiile

Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință(VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea”, se arată în comunicatul transmis

de Casa Națională de Pensii.

Inspectorii ANAF sunt pe urmele influencerilor din România

Fiind o meserie inexistentă, veniturile acestora nu au fost întotdeauna declarate, puțini fiind cei care și-au asumat plata unui impozit pentru câștigurile lor. Influencerii care nu dețin o firmă sunt nevoiți să completeze o declarație unică. Potrivit inspectorilor ANAF, aceștia au în vizor aproximativ 150 de creatori de conținut care au afișat câștiguri considerabile prin intermediul rețelelor de socializare.

Citește și: Dorian Popa ar fi fost „țepuit” de milionarul Călin Donca: „Am mers pe bună credință”

Întrebat cum se va ține o evidență a tuturor veniturilor unui influencer la noi în țară, ministrul Muncii a răspuns:" După ce toţi aceşti oameni vor fi incluşi în noua meserie, vă voi putea răspunde cu exactitate".

Citește și: Alexandra Dumitru, câștigătoarea sezonului opt ''Bravo, ai stil!'', a intrat în posesia premiului de 100.000 de lei

Influencerii din România care dețin o comunitate mare sunt plătiți cu sume uriașe pentru o singură postare, onorariu ce se poate ridica la câteva mii de euro în funcție de produs și de notorietatea vedetei.

Printre cei mai bine plătiți influenceri din România se află Ioana Grama, Dorian Popa, Adelina Pestrițu și Selly.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!