Ce părere aveau părinții lui Dumitru Prunariu despre meseria băiatului lor. Ambii au încercat să îl convingă să nu zboare!

,
Dumitru Prunariu și Denise Rifai

Dumitru Prunariu și Denise Rifai

[Sursa foto: Kanal D]

Dumitru Prunariu a mărturisit că părinții lui nu priveau cu ochi buni zborul, în general, și zborul în spațiu, în particular, dar au înțeles importanța lor.


In articol:

Dumitru Prunariu a mărturisit că părinții au încercat să îl convingă să nu zboare, dar că nu au reușit și nu ar fi reușit oricum.

Singurul cosmonaut român a povestit la "40 de întrebări cu Denise Rifai" că motivul pentru care a studiat ingineria de aviație a fost tocmai ca să zboare în spațiu.

Părinții lui Dumitru Prunariu nu priveau cu ochi buni zburatul în spațiu

"Ați fi renunțat la zbor de dragul mamei?", l-a întrebat Denise Rifai pe Dumitru Prunariu la "40 de întrebări".

"Cred că nu. Deși mama a trecut prin emoții deosebite. Și tata, dar mama mai explicit.

Când am dorit să devin inginer de aviație au căutat cu orice preț să mă determine să nu zbor, să nu ajung în aer. Eu speram că dacă urmez facultatea de inginerie spațială primesc și brevet de pilot, nu a fost așa, l-am obținut ulterior.

În acel moment eram convins că nu văd cu ochi buni cariera mea de inginer de aviație, de zburător, de aviator.

Cu multă emoție i-am spus mamei că am fost selecționat pentru așa ceva. Era clar pentru mine că ei voiau să nu zbor.

Răspunsul mamei, 'Dacă au nevoie de tine, du-te' m-a ușurat, am înțeles că am susținerea lor în tot ceea ce fac. Sigur că dacă îmi dădea un răspuns negativ aș fi încercat să o conving că asta vreau să fac. Eu mi-aș fi urmat drumul lor.

Mama a înțeles profunzimea și importanța acestui domeniu de activitate, mai ales că eram doar doi selectați pentru așa ceva.

Cine este Dumitru Prunariu

Dumitru Dorin Prunariu s-a născut pe     este singurul român care a călătorit în spațiu. Această premieră s-a petrecut pe 14 mai 1981. Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic.

A fost, pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

În cadrul misiunii Soiuz 40 Dumitru Prunariu a zburat în spațiu alături de cosmonautul sovietic Leonid Ivanovici Popov.

După misiune Prunariu și Popov au fost decorați de liderul URSS de atunci, Leonid Brejnev, cu Ordinul Erou al URSS (1981).  

În plan personal Dumitru Prunariu este căsătorit de 54 de ani cu Crina Rodica Prunariu, care i-a fost colegă de facultate. Soții Prunariu au doi copii, Radu-Cătălin, născut în 1975 și Ovidiu-Daniel, născut în 1977.

Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu

[Sursa foto: Kanal D]

Cum a fost Dumitru Prunariu la un pas să rateze călătoria în spațiu

Dumitru Prunariu a fost la un pas să rateze călătoria istorică în spațiu din 1981, alături de cosmonautul rus Leonid Popov.

"Nu știu dacă acel lucru care s-a întâmplat a fost trișat. Și acum mai simt furnicături în locul în care am avut acea crestătură.

Când m-am așezat în acel suport, cu o cataramă mi-am crestat degetul.

I-am spus lui Popov și mi-a zis să nu spun nimic că vor schimba echipajul.

N-am spus nimănui, mi-am pus mănușa, nu se vedea cât sânge aveam sub ea. Nu cred că aș fi fost dispus să trișez să ajung în spațiu. Astfel de lucruri nu le-aș considera trișat. Dacă era vorba de pregătire n-aș fi putut să trișez fiindcă de asta depindea viața mea în spațiu.

Dacă aș fi trișat undeva s-ar fi rupt ceva în viața mea", a povestit Dumitru Prunariu la "40 de întrebări cu Denise Rifai".

Probabil cu inima strânsă mi-a spus 'Du-te', dar a înțeles că este foarte important pentru mine", a povestit Dumitru Prunariu la "40 de întrebări cu Denise Rifai".

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Exclusiv! Andreea Mantea, trezită la trei dimineața de către David: "Da-i și caută, da-i și caută până la cinci dimineața"

Activista de Mediu Greta Thunberg susține că Sindromul Asperger, o tulburare mintală de tip autist, o ajută în lupta pentru climă

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Program TV „Aripi frânte”. Vezi online episodul 36, subtitrat în limba română VIDEO. Muzaffer renunță la orgoliu. Ce se va întâmpla între el și Nefise

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies