Ce inseamna starea de alerta maxima? Ce RESTRICTII trebuie sa respectam

,

În cursul dimineții de luni, 18 mai, are loc o ședință de Guvern referitoare la starea de alertă și măsurile care se impun în acest context


In articol:

 Premierul României Ludovic Orban a declarat la începutul ședinței că „se trece de la starea de alertă, la starea de alertă maximă”. 

Executivul a adoptat hotărârea de guvern privind starea de alertă. Aceasta va ajunge acum în Parlament pentru a fi votată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări, relatează Mediafax.

Citeste si: Incredibil! Sute de fani ai Biancai au sarit in apararea ei: "Livian va fi intr-un mare pericol la iesirea din casa"

Cine instituie starea de alertă

Starea de alertă se instituie de Guvern, prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.

Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

Trebuie precizat faptul că până ajunge la Parlament îşi va produce efectele în acest timp.

Principalele declaraţii susţinute de premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern:

Citeste si: Alerta meteo. Ploi, vijelii si grindina. Ce temperaturi ne asteapta in urmatoarele trei zile

Am văzut o minoritate care se manifestă de multe ori agresiv şi în sfidarea regulilor.

Cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu atât creşte şansa de a reveni la normal.

Va trebui ca măsurile de relaxare pe care le-am adoptat să nu genereze mai multe riscuri.

Ca atare, odată cu adoptarea acestei hotărâri de guvern, avem la dispoziţie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile.

Amenzile îndeamnă la o conduită corectă.

Orice comportament care nu este corect trebuie sancţionat.

Democraţia funcţioneză în spiritul celor care respectă legile.

 

Citeste si: Cum arata mama lui Philip? Aceasta a fost surprinsa in club alaturi de fiul lui! Arata ca o adolescenta! FOTO

Premierul a mai anunțat că a convocat, la ora 19:00, toate instituțiile statului cu drept de control pentru a pune la punct un plan pentru respectarea tuturor măsurilor prevăzute în timpul stării de alertă: „Suntem democrație, dar nu suntem anarhie”.

„Anterior ședinței de Guvern am convocat CNSU. Odată cu adoptarea HG continuăm starea de alertă, ca să am o exprimare maximă, trecem de la starea de alertă la starea de alertă maximă pentru că legea ne permite să aplicăm toate măsurile necesare pentru sănătatea oamenilor (…) La 19:00 am convocat toate instituțiile statului cu drept de control pentru a pune la punct un plan amănunțit pentru respectarea tuturor regulilor (…) Toate ministerele care au atribuții trebuie să emită documentele administrative pentru a stabili regulile de desfășurare a transportului public, a activității în spații comerciale, în centre de îngrijire personală, în centrele de îngrijire a persoanelor ș.a. pentru a avea garanția că în fiecare loc lucrurile se petrec astfel încât să împiedicăm răspândirea virusului (…)”, a declarat premierul României.

De asemenea, acesta a mai precizat că românii trebuie protejați de minoritatea care nu respectă regulile și îi pun în pericol.

Citeste si: În ce zone poți circula fără să completezi declarația pe propria răspundere?

„Suntem democrație, dar nu suntem anarhie”

„Trebuie să îi ferim pe români de unii care se pare că nu înțeleg, o minoritate care din păcate de manifestă de multe ori agresiv și în ciuda regulilor (…) Suntem democrație, dar nu suntem anarhie, democrația funcționează în temeiul respectării legii”, a declarat Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern de luni dimineață.

Premierul Ludovic Orban anunțase încă din cursul serii de duminică, 17 mai, faptul că a convocat Guvernul pentru a urma procedurile legale în vederea instituirii stării de alertă.

Premierul a precizat că, potrivit legii, starea de alertă este instituită prin Hotărâre de Guvern (HG), în baza Legii 55.

„Hotărârea de Guvern, evident, va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, și o dată cu adoptarea Hotărârii de Guvern practic rămânem în stare de alertă, o stare de alertă în care de data asta avem la dispoziție toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legii”, a spus Ludovic Orban.

Citeste si: Amenzi usturatoare in starea de alerta! Ce nu ai voie sa faci incepand de astazi

 

Citește-ne pe
Citește și:

Andreea Pirui, criză de gelozie în emisiune. Incredibil ce i-a spus lui Livian după ce a sărit în apărarea lui Marius: "Te bagi în toate relațiile!"

Spania a dat o manita la Euro 2020 și este în optimi: Suedia a bătut-o cu 3-2 pe Polonia și o însoțește

Horoscop Cristina Demetrescu. Cum este afectată fiecare zodie în parte de Mercur Retrograd în această perioadă. Eclipsa de soare vine cu probleme mari

Ella, decizie radicală în ceea ce îl privește pe Jador: "M-am umilit pentru că..."

Incredibil! Sute de fani ai Biancai au sarit in apararea ei: "Livian va fi intr-un mare pericol la iesirea din casa"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies