Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ioan Botezătorul

,

Printre traditii specifice zilei de Sfântul Ioan Botezătorul se numără şi datul de pomană. Care sunt cele mai benefice obiecte?


In articol:

În fiecare an, sărbătorile de iarnă sunt un prilej ideal pentru a petrece timp cu cei dragi şi a ne reconecta cu tradiţiile şi datinile străvechi. Ziua de Sfântul Ion vine imediat după Bobotează, în 7 ianuarie, şi îl celebrează pe Sfântul Ioan Botezătorul. Această zi vine cu un număr mare de tradiţii şi obiceiuri, printre care şi datul de pomană.

Ce se dă de pomana de Sfântul Ioan

Familiile celor trecuți la cele sfinte în condiții suspecte, merg astăzi la Biserică pentru a face pomeniri. Tot astăzi se dau de pomană pachete cu bunătăți, bucate preferate de cei ce nu mai sunt, pentru săraci și celor nevoiași. Nu doar cei recuţi în nefiinţă sunt pomeniţi astăzi, însă. La fel se întâmplă şi pentru cei decedaţi, care purtau numele de Ion, şi care şi-ar fi sărbătorit onomastrica în această zi.

Citeste si: Rugăciunile pe care toţi creştinii trebuie să le rostească în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul

Obiceiuri de Sfântul Ioan

Sfantul Ioan Botezătorul
Traditii de Sfantul Ion

Tradiția spune că trebuie să ne bucurăm, să petrecem și să râdem de ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Cine nu se bucură astăzi va fi supărat tot anul, spune tradiția!

O altă tradiție de Sfântul Ion este legată de petrecerea pe care o țin sărbătoriții.

La petrecere tradiția spune că nu trebuie să se bea vin roșu fiindcă această băutură amintește de martiriul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Sărbătoriții trebuie să bea vin alb, sfințit la Biserică.

Citeste si: Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ion! Cine nu se bucură azi va fi supărat tot anul!

Obiceiurile și tradițiile mai spun că astăzi nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Totodată, nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sf Ion! Care este semnificația numelui Ioan

 

Citește-ne pe
Citește și:

Rugăciunile pe care toţi creştinii trebuie să le rostească în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul

Dan Barna, în lacrimi la tv (VIDEO)

Clasament Survivor România 2021. O concurentă nouă ajunge pe locul 1 în topul eficacității. Pe ce loc au ajuns Zanni și Jador

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ion! Cine nu se bucură azi va fi supărat tot anul!

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul 2021. De câte ori pe an este sarbatorit Sfântul Ioan, denumit si ''protectorul pruncilor''

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies