Ce este acela un an sabatic și cum poate să-ți schimbe viața

,

Anul sabatic vă poate schimba extrem de mult viața. Iată ce înseamnă, de fapt, un an sabatic și cum se poate obține.


In articol:

Ați auzit până acum de anul sabatic? Dacă nu aveți nici cea mai mică idee ce înseamnă acesta, noi vă oferim toate detaliile. În plus, vă spunem și cum vă poate influența viața. 

Tot ce trebuie să știți despre anul sabatic

Un an sabatic sau o perioadă sabatică înseamnă, de fapt, un concediu. Acesta poate fi plătit sau neplătit, în funcție de motivul pentru care vreți să-l luați. 

Astfel, puteți opta pentru un an sabatic de studiu sau pentru a călători. Marile companii din Statele Unite ale Americii practică des acest obicei și le oferă angajaților posibilitatea de a-și lua un an sabatic. 

Acest concediu se acordă însă de-abia după ce împliniți 7 ani de muncă. De altfel, și denumirea sa vine din Biblie, unde ”sabatul” este a șaptea zi a Creației lui Dumnezeu. Așa cum se știe, această a șaptea zi este dedicată odihnei. 

Tocmai de aceea, și anul sabatic este, de fapt, o perioadă de pauză de la muncă. În acest timp, puteți să vă dedicați pasiunilor dumneavoastră, pentru care nu ați avut timp până atunci. 

Dacă lucrați la stat, în special în învățământ, legislația este de partea dumneavoastră. Astfel, articolul nr. 288 alin. (5) din Legea educației naționale nr. 1/2011 prevede că o persoană poate beneficia de concediu sabatic, dacă vrea să studieze. 

Acesta va fi recompensat cu un salariu de bază. În cazul în care sunteți angajat la privat, cel mai probabil veți primi un concediu neplătit. 

Cum vă poate schimba viața un an sabatic

Există mai multe motive pentru care oamenii decid să-și ia un an sabatic:

  • vor să călătorească în mai multe țări
  • vor să-și reîncărce bateriile, după o perioadă stresantă la locul de muncă
  • vor să petreacă mai mult timp cu familia și cu cei dragi
  • vor să facă voluntariat 
  • vor să studieze alte discipline, pentru a-și putea alege o nouă carieră

Persoanele care vor să urmeze alte studii în această perioadă se pot întoarce la locul de muncă, după acel an sabatic, pe un

post superior celui pe care îl aveau atunci când au luat pauză. 

Un alt beneficiu al acestui concediu este acela că angajatul se va întoarce la muncă mult mai odihnit și astfel poate lucra mai eficient.

În plus, pentru că veți avea timp pentru familia dumneavoastră, veți fi mai fericit și în acest fel veți da un randament mai bun și la serviciu. 

Dacă optați să călătoriți prin lume în acest an, vă veți încărca la maximum bateriile, veți reuși să descoperiți țări noi, culturi noi și astfel cu siguranță veți privi viața cu alți ochi. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Liber la vacanțe în Grecia, pentru români! Care sunt restricțiile și condițiile de călătorie în Grecia în 2021?

India are un nou medicament pentru tratamentul anti-COVID19

Televiziunea care refuză să o invite pe Paula Seling la emisiuni pentru că este cu Biserica: ”Nu avem ce să facem”

Kanal D, lider absolut de audiență cu “Survivor România”. Peste 2 milioane de telespectatori, cu ochii pe editia de aseara a reality-ului fenomen

Vești proaste pentru petrecăreți! Festivalurile Untold și Neversea vor fi anulate anul acesta?! Organizatorii au făcut anunțul: ”Suntem nemulțumiți...”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies