Ce condiție trebuie să îndeplinească pensionarii pentru a primi puncte suplimentare. Cine sunt persoanele care se încadrează

Autor: Silvia Cirstea

Ce condiție trebuie să îndeplinească pensionarii pentru puncte suplimentare 

Sursa: Unsplash

Iată ce condiție trebuie să îndeplinească pensionarii pentru a primi puncte suplimentare. Vezi mai jos explicația oferită de Simona Bucura-Oprescu!

Noua lege a pensiilor vine cu multe schimbări în sistem. Potrivit proiectului, scopul principal este acela de a elimina inechitățile din sistem, însă pentru a rezulta acest lucru autoritățile în domeniu au fost nevoite să introducă o mulțime de modificări. Printre cele mai importante schimbări se numără și introducerea punctelor suplimentare. Iată cine sunt pensionarii care pot beneficia de puncte și care este condiția de acordare.

Ce condiție trebuie să îndeplinească pensionarii pentru a primi puncte suplimentare

După ce a fost anunțată noua lege a pensiilor, o mulțime de modificări vor fi făcute în sistem. Printre cele mai importante schimbări se numără și introducerea punctelor de stabilitate. Tocmai de aceea, mulți seniori se întreabă acum care este condiția pentru a primi aceste puncte și cine sunt persoanele care vor beneficia de el. Ei bine, răspunsul la această întrebare l-a oferit chiar Simona Bucura Oprescu, care a explicat clar în ce contexte se acordă punctele și câți ani vechime trebuie să aibă persoanele beneficiare.

Înainte de toate, aceasta a precizat că punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani.

„Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu, conform antena3.ro.

De asemenea, Ministrul Muncii a vorbit și despre veniturile cu caracter nepermanent care vor fi luate în calcul, după noua lege. Se pare că anumite venituri, care până acum nu erau luate în considerare, vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Cu toate acestea, există o condiție pentru veniturile să fie luate în calcul. Mai exact, autoritățile cer ca asupra acestor venituri să se fi datorat contribuții sociale.

„Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.”,

a mai precizat Simona Bucura Oprescu, potrivit aceleiași surse.

Citește și: Mai mulți pensionari vor primi bani în plus în luna iunie. Cine sunt beneficiarii care vor încasa ajutorul de la stat

Punctele necontributive suplimentare vor fi luate în calcul din septembrie

Pe lângă punctele suplimentare care se acordă în funcție de anii de muncă, în noua abordarea a pensiilor, de la 1 septembrie, la calculul pensiilor vor fi luate în considerare și perioadele necontributive asimilate. Aceste puncte constau în studii universitare, stagiu militar, concediu medical, șomaj, deportare, prizonierat sau detenție politică. Propunerea îi va ajuta atât pe pensionari, cât și pe cei care urmează să intre la pensie.

„Vor aduce punctaj suplimentar și este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare, master, doctorat la zi, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 de puncte de pensie pe an. De asemenea pentru stagiul militar, pentru concediul medical, pentru șomaj, deportare sau prizonierat politic, este important să se știe acest lucru.”, a mai precizat Ministrul Muncii, pentru aceeași sursă citată mai sus.

Conform explicațiilor oferite de Simona Bucura Oprescu, punctele necontributive suplimentare dau un cuantum al pensiei mai mare. Totuși, pentru a beneficia de aceste puncte, pensionarii trebuie să îndeplinească și o condiție. Mai exact, pensionarii trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare contributiv de 15 ani.