Ce altă boală face ravagii în această iarnă. Este un ucigaş tăcut!

,

În plină pandemie, cauzată de noul cornavirus, este uşor să trecem cu vederea alte pericole pentru sănătatea noastră. Află ce ne sfătuiesc medicii în această perioadă.


In articol:

În afară de pandemia de coronavirus, o altă boală face ravagii la nivel global. Specialiştii au oferit un set de reguli prin care ne putem apăra de pericolul acestui ”ucigaș tăcut”.

O altă boală face ravagii

Hipotermia este o afecțiune de care trebuie să ne protejăm iarna. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că aceast afecțiune  este ”un ucigaș tăcut”.

În acest context, el a publicat pe pagina personală de facebook un ”Ghid de surpaviețuire în sezonul rece”. Potrivit specialistului, în această perioadă riscul de infarct miocardic crește, iar acest lucru nu trebuie neglijat.

”Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub pragul de îngheț. (Mic) ghid de supravieţuire în sezonul rece – pe stradă, în mașină sau acasă. Atenție, hipotermia e un ucigaș tăcut. Urmează veritabile șocuri termice pentru mulți dintre noi”, a scris medicul pe pagina sa de facebook.

Ghid de supraviețuire pentru sezonul rece 

În ghidul publicat de medic, acesta ne spune cum ne putem feri de hipotermie și unde suntem cel mai în siguranță în această perioadă. De asemenea, potrivit acestiua, vestimentația este și ea importantă.

„Ce trebuie să știți (până când legea Ciuhodaru privind educația pentru sănătate va fi adoptată de Parlamentul României):

A. În spațiile deschise:

1. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute.

2. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repaosul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.

3. Purtați haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor şi bine izolată de apă, mănuşile cele mai bune sunt cele ce permit mişcarea degetelor la un loc.

4. Hainele ude trebuie schimbate imediat.

5. Trebuie alternate perioadele de lucru în frig cu repausul în zone incalzite.

6. Evitaţi imobilizarea prelungită. Repaosul în frig poate duce la instalarea rapidă a degeraturilor.

7. Consumaţi lichide calde.

Citeste si: O nouă victimă în politică din pricina Covid-19! A murit la doar 41 de ani, înainte de a-și prelua mandatul!

8. NU vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.

9. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

10. NU consumați alcool.

B. În maşină. Dacă sunteţi șofer şi plecaţi la drum lung:

1. Nu uitaţi să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.

2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Şi în aceste cazuri e bine sa evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurati măcar o activitatea fizica minimală.

4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa pâna la adăpost deoarece vă puteţi rătaci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală”, a scris medicul.

Precauţii la locul de muncă

Alimentația este importantă, iar consumul de alcool trebuie evitat. De asemenea, temepratura de la mediul de lucru este și ea esențială, a mai menționat el.

Doctorul a mai menționat că aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool și face un apel la populație să renunțe la acest obicei, mai ales în această perioadă.

„C. În spaţii închise (locuinţă, loc de muncă):

1. Mențineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbrăcăminte inadecvată poate provoca hipotermie)

2. Mâncați corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.

3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.

4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).

5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupravegheta sursele de încălzire (sobele) pe durata nopții.

Citeste si: Bogdan Stanoevici avea afecţiuni ascunse de care nu ştia nimeni. Care a fost, de fapt, cauza morţii premature

Reţineţi:

1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

4. Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub zero grade”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.

Citeste si: Rică Răducanu și soția lui, infectați cu Covid-19! "Are nevoie de oxigen"

 

Citește-ne pe

Citește și:

Va fi vai şi amar de viitorii pensionari. Rezultatele parţiale ale recensământului au scos la iveală cifre îngrijorătoare

Care este acum starea de sănătate a actriței Selma Blair. A jucat în zeci de filme pe care sigur le-ai văzut, dar acum se confruntă cu o boală gravă

Romii din Ucraina, discriminați în România, Moldova și Cehia (CNN)

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Se dau bani în plus de la Guvern! A apărut sporul de COVID-19

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies