Ce a fost mai întâi, oul sau găina? S-a gasit raspunsul

Cercetătorii susţin că au găsit răspunsul ştiinţific la marea întrebare: ''Ce a fost mai întâi, oul sau găina?''Aristotel era de părere că atât oul cât şi găină s-au format în acelaşi timp.

Cercetătorii britanici susţin că găina a fost prima care a apărut, deoarece formarea ouălor este posibilă numai datorită unei proteine ​​gasite în ovarele păsării.

,,Până acum, se presupunea că oul a fost primul, însă acum dispunem de dovezi ştiinţifice care arată că, de fapt, găina a apărut înaintea lui. Proteina a fost identificată cu mult timp înainte, fiind asociată cu formarea oului, dar prin examinarea îndeaproape a substanţei, am putut observa modul în care aceasta controlează întreg procesul", susţine Dr. Colin Freeman, cercetător în cadrul Universităţii din Sheffield, Regatul Unit.

Proteina, denumită ,,ovocledidin-17" (,,OC-17"), acţionează ca un catalizator, având rolul de a accelera procesul de formare a cojii oului.

gaina si oul

Pentru a afla modul în care proteina acţionează, echipa de cercetare coordonată de Freeman a folosit un super-computer, denumit ,,HECToR". Cu ajutorul acestui dispozitiv, specialiştii au putut observa în detaliu procesul de formare a oului de găină.

Rezultatele analizelor au arătat că OC-17 are un rol extrem de important încă din primele stadii de formare a cojii oului. În mod concret, proteina transformă carbonatul de calciu în cristale de calcit, care formează coaja oului. La fiecare 24 de ore, în urma acestui proces, sunt produse aproximativ şase grame de astfel de cristale.

Profesorul John Harding, un alt cercetător din cadrul Universităţii din Sheffield, este de părere că descoperirea ar putea avea şi alte utilizări. ,,Înţelegerea modului în care găinile produc ouă este, în sine, un fenomen extrem de interesant, însă, mai mult decât atât, acest proces ne poate oferi, de asemenea, indicii referitoare la modul în care omul poate fabrica noi tipuri de materiale", susţine specialistul.

Citeste si: Lege bombă. Românii, obligați să le dea bani părinților. Se pedepsește cu închisoarea!

Citeste si: Este oficial! Noi zile libere de la stat: Cine sunt norocoșii

Citeste si: FOTO cu dovada - Are un nou iubit, o masina de fite, iar acum isi face CASA. Raluca, fosta iubita a lui Ricardo, de la Puterea Dragostei traieste pe picior mare

sursa: descopera.ro

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate