Cu o lungime de 4 metri și o viteză de atac de 60 km/ h, atacurile- fulger ale rechinilor Mako sunt, de cele mai multe ori, fatale victimelor. Roxana Donisan și turista austriacă fac parte dintr-un lung șir de victime sfâșiate de-a lungul anilor de rechinii Mako în apele Mării Roșii din Egipt. Află căte persoane au fost atacate de rechini în Egipt în ultimii ani.
Citeste si: Roxana Donisan este românca sfâșiată de rechin în Egipt. Identitatea ei a fost dezvăluită
Persoane ucise de rechini în Egipt
Atacul-fulgerător al rechinului Mako, care a sfâșiat două femei weekendul trecut în apele Mării Roșii din zona stațiunii Hurgada, a atras atenția asupra unei probleme vechi pe care atât autoritățile din Egipt cât și turiștii atrași de frumusețea acelor zone au ignorat-o.
Este vorba despre prezența rechinilor Mako în apele Mării Roșii din Egipt și despre atacurile acestora asupra turiștilor care nu au nicio șansă de salvare împotriva atacului-fulger al unuia dintre cei mai periculoși și agresivi prădători marini- rechinul Mako. Cu o lungime de 4 metri și cu viteză de atac de 60 km/h, atacurile-fulger ale rechinilor Mako din Egipt s-au dovedi fatale în majoritatea cazurilor.
Cu toate aceste, problema prezenței acestui tip de rechin, unul dintre cei mai periculoși prădători marini, a fost ignorată de autoritățile egiptene care s-au mulțumit să spună că prezența rechinilor Mako în apele Mării Roșii este cea obișnuit, dar că atacurile comise de aceștia asupra oamenilor sunt rare.
Din păcate, turista româncă Roxana Donisan și turista austriacă Elisabeth Sauer fac parte dintr-o listă mai amplă de victime care și-au pierdut viața, de-a lungul timpului, în apa Mării Roșii din stațiunile populare ale Egiptului și anume Hurgada și Sharm el-Sheikh.
Persoane ucise de rechini în Egipt în ultimii ani.
Turista româncă, Roxana Donisan și turista austriacă, Elisabeth Sauer sunt cele mai recente victime ale atacului rechinilor Mako prezenți în apele Mării Roșii din Egipt. Din primele informații, reiese că atât turista româncă cât și turista austriacă au fost sfâșiate de același rechin, care le-a atacat weekendul trecut în zona stațiunii Hurgada, acolo unde ambele se aflau în vacanță.
Potrivit statisticilor referitoare la persoanele ucise de rechini în Egipt în ultimii ani, în anul 2018 un turist din Cehia și-a pierdut viața în același mod în care turista româncă și cea austriacă au pierit în acest weekend și anume sfâșiate de rechin. În anul 2015 un alt turist de naționalitate germană care se afla în concediu în Egipt nu a avut nicio șansă de supraviețuirea în fața atacului- fulger al rechinului Mako, specie care trăiește în apele Mării Roșii.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Un alt atac de mare amploare a avut loc în Egipt în anul 2010 în stațiunea Sharm el-Sheikh, atunci când rechinii au atacat 5 persoane care se aflau în vacanță. Una dintre ele, un turist din Germania a murit, iar celelalte patru au fost grav rănite.
Plajele din Egipt au fost închise
Guvernatorul Mării Roșii, Amr Hanafi, a ordonat închiderea tuturor plajelor din zonă timp de trei zile după ce o turistă din România și una din Austria au fost sfâșiate de același rechin Mako în apa Mării Roșii din Egipt.
Aceasta este prima măsură luată de autoritățile egiptene după ce numărul persoanelor ucise de rechini în Marea Roșie din Egipt a crescut weekendul trecut. Este vorba despre românca Roxana Donisan, originară din Suceava, care și-a pierdut viața după ce a fost atacată de un rechin aparținând speciei Mako în Egipt, în apropierea stațiunii Hurgada.
Potrivit informțiilor, atacul asupra acesteia ar fi survenit la doar câteva sute de metri distanță de celălalt atac al aceluiași rechin asupra unei tursite din Austria, Elisabeth Sauer care, deși a reușit să ajungă la mal, și-a pierdut viața în urma hemoragiei rănilor survenite în urma atacului fulger al unuia dintre cei mai agresivi și periculoși prădători marini- rechinul Mako.
Rămâne de văzut dacă autoritățile din Egipt vor implementa și alte măsuri în perioada imediat următoarea, având în vedere gravitatea atacurilor rechinului Mako din Marea Roșie.
Având în vedere că acest incident este al doilea de acest gen în ultimele două zile care implica atacuri de rechin, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află în Egipt sau urmează să călătorească în această țară în scop turistic să urmeze sfaturile și recomandările autorităților locale în ceea ce privește zonele sigure de recreere și înot în mare.
Citeste si: Tatăl româncei ucise de rechin în Egipt, mărturii CUTREMURĂTOARE: ”A prins ultimul bilet pentru excursie”
Rechinul Mako, unul dintre cei mai agresivi prădători
Rechinul Mako este unul dintre cei mai agresivi prădători marini, potrivit studiilor.
Rechinul Mako este un prădător-fulger extrem de agresiv și periculos care își va ataca prada fără ezitare chiar dacă nu îi este foame, spun cercetătorii.
Rechinul Mako poate ajunge până la 4 metri lungime și atinge o greutate de 500 de kilograme. Potrivit oamenilor de știință, această specie de rechini trăiesc în jur de 25 de ani și are o viteză de atac de 60 de km pe oră.
Mako este numit și rechinul mackerel și este considerat cel mai rapid rechin din lume. Acesta are lungimea corpului de până la 4 metri și poate atinge o greutate de până la 500 de kilograme. Femela este în general mai mare decât masculul. Are capul lung, de formă conică, botul ascuțit, iar dinții mari, ascuțiți și fără zimți.
Bestia Mako trăiește în toate apele temperate și tropicale, mai ales în vestul Oceanului Atlantic și Indo-Pacific, în Strâmtoarea Gibraltar, Insulele Aleutine, Hawaii, la adâncimi de cel mult 500 m.
Sursă: Geo News