Cat va costa vaccinul pentru Covid-19? Pretul maxim in tarile bogate

,

Coordonatorii unei scheme globale de finanţare a vaccinurilor destinate Covid-19 analizează o gamă largă de preţuri pentru acestea, iar ţinta maximă de preţ este de 40 de dolari


In articol:

Coordonatorii unei scheme globale de finanţare a vaccinurilor destinate Covid-19 analizează o gamă largă de preţuri pentru acestea, iar ţinta maximă de preţ este de 40 de dolari, a declarat luni unul dintre co-directorii proiectului, transmite Reuters.

Preturi pentru tari bogate si tari sarace

Seth Berkley, director general al alianţei pentru vaccinuri GAVI, care coordonează în colaborare cu alţii facilitatea COVAX destinată asigurării unui acces echitabil la vaccinurile pentru Covid-19, a declarat că facilitatea nu are o ţintă specifică de preţ şi că va încerca să negocieze preţuri pentru ţările bogate şi cele mai sărace.

Berkley a respins comentariile unor surse din Uniunea Europană, de săptămâna trecută, care au afirmat că facilitatea are ca ţintă un preţ de 40 de dolari pentru vaccinurile destinate Covid-19 pentru ţările bogate.

Sursele din UE au spus că Uniunea va dori să asigure acorduri mai ieftine în afara schemei COVAX.

A existat o gamă largă de cifre, iar ei (sursele UE) au scos în evidenţă cifra cea mai mare”, a afirmat Berkley într-un interviu. Acesta a spus că într-o prezentare pentru oficiali UE, reprezentanţii COVAX au oferit ”o gamă de preţuri diferite”.

Citeste si: Vor infecta intentionat oameni ca sa afle daca vaccinul functioneaza. Ce pune OMS despre "testele de incercare"

Citeste si: Când am putea avea un vaccin împotriva coronavirusului? Ministrul Sănătății a spus când va ajunge vaccinul în România

Iar cifra respectivă (40) a fost preţul maxim din gama respectivă, pentru ţările cu venituri mari, şi nu un preţ stabilit”, a spus Berkley.

COVAX este condus de GAVI, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Coaliţia CEPI pentru Inovaţii în Vederea Pregătirii pentru Epidemii şi are rolul să garanteze accesul rapid şi echitabil la nivel global al vaccinurilor pentru Covid-19, de îndată ce vor fi dezvoltate.

Obiectivul acesteia este să asigure aprovizionarea cu şi livrarea a 2 miliarde de doze ţărilor care se vor înscrie până la sfârşitul lui 2021. GAVI a anunţat la începutul acestei luni că peste 75 de ţări şi-au exprimat interesul să se înscrie în COVAX.

Berkley a spus că procesul de testare este atât de incipient pentru majoritatea vaccinurilor încât este prea devreme de ştiut care va fi preţul final.

”Adevărul este că nimeni nu are o idee care va fi preţul, pentru că nu ştim care (posibilul vaccin COVID) va funcţiona ”, a spus el.

El a spus că întrebările despre ce tehnologie ar putea fi cea mai eficientă, dacă vaccinurile vor fi într-o singură doză sau în doză dublă, sau care ar putea fi randamentele echipamentelor de producţie nu au au încă un răspuns şi toate vor influenţa eventualele preţuri ale vaccinului.

COVAX a început să facă estimări bazate pe ceea ce se ştie, dar nu există preţuri ferme, a adăugat Berkley, potrivit căruia provocarea este să încerci să obţii un cost.

”Oricine vă spune că ştie că nu este sincer”, a spus acesta.

Berkley, care prin alianţa GAVI negociază cu producătorii pentru a cumpăra vaccinuri engros pentru utilizare în ţările sărace, a explicat că producătorii de medicamente folosesc frecvent o abordare a preţurilor pe niveluri, în care ţările mai sărace plătesc un preţ, ţările cu venituri medii un preţ mai mare, iar ţările bogate plătesc cel mai mare preţ.

El a spus că nu este clar ce vor propune producătorii de posibilevaccinuri pentru Covid-19, dar încearcă să prezinte estimări ale costurilor pe baza a ceea ce ştiu până acum.

Veţi avea o serie de preţuri diferite, în funcţie de care (vaccinuri candidate) vor reuşi. Sincer, este probabil că vom avea preţuri mai mici, având în vedere volumele mari pe care încercăm să le accesăm aici."

Berkley a spus că COVAX şi alte câteva entităţi includ, de asemenea, o ”primă de viteză” în costul vaccinurilor COVID-19, care încurajează companiile să facă milioane de doze pe riscul propriu, chiar înainte să ştie dacă vaccinul lor candidat funcţionează.

”Considerăm că această primă este de 15% sau 20% din costul viitor”, a spus el.

Citeste si: Vaccinul impotriva coronavirusului este gata sa intre in utilizare. Cand va fi disponibil

Citeste si: S-a descoperit vaccinul izbavitor contra COVID-19? Marea Britanie a achizionat deja 90 de milioane de doze!

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ultima ora! Florin Citu a spus cu cat cresc pensiile si alocatiile: "Cel mai mare procent pe investiţii din ultimii ani"

VIDEO Cum a avut loc atentatul de la concertul Arianei Grande, când 22 de britanici au fost uciși: CARENȚE grave ale serviciului de securitate

Scandal ca la ușa cortului! Elena Ionescu și Cristina Șișcanu s-au luat la ceartă în direct! De la ce a pornit totul

Ultima ora! Alexandru Rafila avertizeaza: "Daca nu se schimba cateva lucruri trendul de crestere nu se va schimba"

Andreea Mantea a spus tot! De ce a renuntat sa prezinte "Puterea dragostei": "Era prea frumos!"

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies