Vor infecta intentionat oameni ca sa afle daca vaccinul functioneaza. Ce pune OMS despre "testele de incercare"

,

Peste 100 de cercetători reputaţi, inclusiv 15 laureaţi ai premiului Nobel, cer ca voluntari sănătoşi să fie expuşi la noul coronavirus pentru a vedea dacă vaccinurile împotriva Covid-19 funcţionează, relatează CNBC.


In articol:

Cercetătorii au semnat miercuri o scrisoare deschisă adresată dr.

Francis Collins, şeful Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH) din Statele Unite, cerând efectuarea de ”teste de încercare” pe oameni, care ar ”accelera mult” dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19.

Testele de încercate expun în mod deliberat voluntari sănătoşi la un virus, după ce li s-a administrat un vaccin, pentru a testa dacă vaccinul funcţionează prevenind infectarea.

Aceste studii nu sunt lipsite de controverse, dar organizaţia ‘1 Day Sooner’ şi alţi experţi proeminenţi insistă că beneficiile testelor de încercare sunt mai mari decât riscurile şi cer guvernului american să le autorizeze.

”Dacă studiile de încercare pot accelera în mod sigur şi eficient procesul de dezvoltare a vaccinului, atunci există o prezumţie extraordinară în favoarea utilizării lor, care ar necesita o justificare etică foarte convingătoare de depăşit”, se arată în scrisoarea publicată de 1 Day Sooner, o organizaţie care pledează pentru studiilei de încercare.

Oamenii de ştiinţă care au semnat scrisoarea, inclusiv directorul programului de vaccin Covid-19 de la Universitatea din Oxford, au declarat că ”st udiile de încercare pe oameni pot oferi informaţii mult mai rapid decât studiile convenţionale de eficacitate, care durează mult mai multe luni”.

”În astfel de studii, voluntarii încă primesc vaccinul sau un produs de control. În loc să îşi reia viaţa ca de obicei şi să aştepte infectarea cu un virus, voluntarii sunt expuşi în mod deliberat la agentul patogen, în condiţii controlate. Dincolo de a fi mai rapid decât testele convenţionale, este mai probabil ca un test de provocare să se încheie cu rezultate interpretabile, de exemplu în cazul în care prezenţa virusului în jurul subiectului de studiu începe să se estompeze în timp ”, au adăugat ei.

Citeste si: Vestea proasta venita de la specialisti! "Vom purta masti de protectie ani buni"

Citeste si: Ce putem face ca sa evitam valul doi de coronavirus? Studiu

Semnatarii scrisorii provin dintr-o serie de discipline, inclusiv epidemiologie, medicină, economie şi filozofie. Aceştia susţin că ” pandemia Covid-19 trebuie combătută urgent pe multe fronturi, dar este greu de imaginat că va avea loc o redresare economică şi socială solidă în absenţa unui vaccin.

Scriem pentru a sublinia importanţa mare a studiilor de încercare pe oameni, ca metodă de a ajuta la dezvoltarea vaccinurilor”.

Scrisoarea notează că parlamentarii americani susţin deja această mişcare. În aprilie, 35 de membri ai Camerei Reprezentanţilor au cerut autorităţilor de reglementare din SUA să ia în considerare posibilitatea de a permite voluntarilor să fie infectaţi cu coronavirus pentru a accelera testarea vaccinurilor.

Peste o sută de vaccinuri candidate sunt deja în curs de dezvoltare în întreaga lume şi există 23 de vaccinuri candidate în etapa de evaluare clinică, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Se pare că există o acceptare prudentă că studiile de încercare ar putea juca un rol în urmărirea rapidă a dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului.

La rândul său, directorul NIH, dr. Francis Collins a declarat că studiile de încercare sunt" pe masa discuţiilor, nu pentru a începe să proiectăm un plan."

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnată de peste 2.000 de voluntari pentru studii de încercare recrutaţi de 1 Day Sooner.

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) spun că studiile de încercare pe oameni sunt etice atunci când îndeplinesc anumite criterii. Protecţiile care ar trebui să fie în vigoare, au spus experţii, inclusiv faptul că participanţii la proces sunt relativ tineri şi au o sănătate bună şi beneficiază de îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate, cu monitorizare frecventă.

OMS observă că este esenţial ca studiile de încercare să fie ”efectuate într-un cadru etic în care se acordă un consimţământ cu adevărat informat” şi că ar trebui să fie întreprinse cu ” multă precauţie, prudenţă şi supraveghere”.

Citeste si: Se incheie testarea pe oameni a unui vaccin impotriva coronavirusului. Ce anunta Rusia despre starea voluntarilor

Citeste si: Doua vaccinuri pentru Covid-19 intra in evaluare rapida. Cand vom avea vaccinul salvator

 

Citește-ne pe
Citește și:

Raed Arafat, despre legea carantinei si izolarii: "Importanta este informarea corecta si ignorarea minciunilor"

BREAKING CSU București a DECIS: masca e OBLIGATORIE și în alte locații decât cele decise de autoritățile naționale

BOMBA! Cine este IUBITA secreta a lui Culita Sterp? S-a aflat acum. E SCANDAL monstru

Invazie de capuse! Peste 150 de persoane din Botosani au ajuns la spital

Se dau bani de la stat. Cine poate sa obtina beneficiile

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies