Casa Regală şi reprezentanţii Guvernului au convenit: Funeraliile Regelui Mihai I vor avea loc în 16 decembrie/ DOLIU naţional în 14, 15 şi 16 decembrie

Majestatea sa, Regele Mihai I al Romaniei, a decedat in data de 5 decembrie 2017. Avea 96 de ani. Anunţul decesului a fost confirmat de Casa Regală a României.

 Familia a făcut public că regele suferea de cancer şi era sub supraveghere medicală continuă.

 

De altfel, el nu a mai vizitat România de multă vreme şi nu a putut participa nici măcar la înmormântarea soţiei sale, Regina Ana.

 

Regele Mihai I - ultimul monarh din ţările Europei de Est, care pe 25 octombrie 2017 a împlinit 96 de ani - s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie a anului trecut, când Casa Regală a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne, scrie romaniatv.net

 

Iata mesajul oficial al Casei Regale:

 

"Majestatea Sa Regele Mihai I a inceptat din viata astazi, 5 decembrie 2017, la ora 13 (ora Romaniei), la resedinta privata din Elvetia.

 

La capataiul Regelui a stat, pana in ultima clipa, Alteta Sa Regala Principesa Maria.

 

In aceasta seara, la ora 19, Custodele Coroanei va face o declaratie catre tara.

 

In cursul zilei de maine va fi facut public, in detaliu, programul funeraliilor.

 

Trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi depus in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi pentru doua zile in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de inmormantare va avea  loc la Catedrala Patriarhala. Inmormantarea va avea loc la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Ahriepiscopala si Regala.

 

 

La dorinta Custodelui Coroanei romane, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta traditia inaintasilor Majestatii Sale Defuncte.

 

Incepand de maine, carti de condoleante vor fi deschise simultan la Castelul Peles, la Palatul Regal din Calea VIctoriei si la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispozitia publicului timp de 40 de zile. Condoleante pot fi transmise online la adresa http:// www.familiaregala.ro/mesaje/

 

Toti cei care doresc sa depuna flori, jerbe sau coroane sunt invitati sa o faca, incepand de maine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, in fata intrarii principale."

”Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Casei Regale au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire în care au discutat modul de implicare al instituţiilor guvernamentale în organizarea funeraliilor naţionale în memoria Majestăţii Sale, Regele Mihai. În cadrul întâlnirii au fost stabilite activităţile, calendarul şi detaliile tehnice privind desfăşurarea funeraliilor naţionale. La întâlnire au participat reprezentanţi ai SGG, MAE, MApN, MAI, MFP”, informează Guvernul.

 

Potrivit unor surse guvernamentale, cele trei zile de doliu naţional în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai vor fi ţinute în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie.

 

Stabilirea zilelor de doliu national se poate face doar prin Hotărâre de Guvern. O HG în acest sens va fi aprobată miercuri.

 

Aeronava cu trupul monarhului va sosi în România miercurea viitoare, 13 decembrie, la ora 11.00.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate