Obiceiuri si traditii de Mos Nicolae! Iata care sunt diferentele dintre Mos Nicolae si Sfantul Nicolae si ce anume trebuie sa faca toti crestinii ortodocsi in ajunul sarbatorii!

,

Odata cu sarbatoarea Sfantului Nicolae are loc si debutul pregatirilor pentru sarbatorile de iarna!

Mos Nicolae sau Sanicoara in Ardeal, era o zi care se sarbatorea, pana in secolul al XIX-lea exclusiv din punct de vedere canonic, bisericesc. Obiceiul de a aduce daruri pare sa fie incetatenit pe filiera urbana, de unde si partea mai comerciala a sarbatorii. Totusi, in aceasta perioada apare cel mai frecvent ideea de dar, darul care are menirea de a strange relatia intre oameni. Obiceiul darurilor vine de la cunoscuta blandete a acestuia, mai ales ca, asa cum se spune, la sfarsitul vietii, el si-a donat intreaga avere saracilor.

În traditia populara Sfantul Nicolae era un justitiar, de aici si nuielusa care era un motiv de ingrijorare pentru copiii mai putin cuminti. Aceasta nuielusa a aparut, in imaginatia populara, de la faptul ca Sfantul Nicolae cel real a fost episcop, a avut o carja episcopala, iar lumea a retinut ca el era un om corect, ca ii pedepsea pe cei care faceau diverse rele.

 

Ajunul acestei sarbatori este considerat ca fiind foarte important, se faceau pregatiri pentru cadourile care erau puse in ciubotele. Daca la Craciun cadourile se pun sub brad, acum Mos Nicolae aduce cadouri in ciorapei, ciubotele si se spune ca el coboara pe horn, pentru a-si duce la indeplinire misiunea. Despre aceasta venire a mosului pe horn se vorbeste intr-o legenda despre niste fete care erau sarace si care doreau sa se casatoreasca, astfel ca, mosul intrand pe hornul casei, la fiecare le-a dat cate un saculet cu bani sau cu aur.

De sarbatoarea Sfantului Nicolae, fiecare membru al familiei se pregateste intr-un fel anume. Copiii isi pregatesc ghetutele, bunicii fac previziuni meteorologice, in timp ce fetele pregateau o coliva pe care o pastrau pana la Anul Nou, atunci cand doreau sa isi faca de ursita. Tot acum se pun crengute in apa astfel incat acestea sa inverzeasca pana la Craciun. La sfarsit de an, o data cu imbatranirea timpului calendaristic, sunt consemnate, in calendarul popular, o serie de sarbatori ale sfintilor mosi precum Mos Andrei, Mos Nicolae, Mos Ajun, Mos Craciun, urmand ca o data cu innoirea anului sa apara alti sfinti, tineri, incepand cu Sfantul Vasile
care, de cele mai multe ori, apare in traditia populara ca un tanar cu multa voie buna, vesel, continuand cu Sfantul Gheorghe, Sfantul Toader.

Sfantul Nicolae este uneori considerat, in traditia populara ca fiind foarte important, imediat dupa Sfantul Arhanghel Mihail, din acest motiv el aflandu-se la miazanoapte, astfel ca in noaptea de Anul Nou, atunci cand se deschid cerurile el poate fi vazut.
De asemenea, importanta pe care o are Sfantul Nicolae este redata in credinta populara prin faptul ca Dumnezu l-a desemnat sa pazeasca portile cerului. Timpul este imbatranit, ziua este scurta, noaptea este lunga, iar omul arhaic a considerat ca soarele, suparat de nelegiuiri, straluceste din ce in ce mai putin. Acest fapt a fost pus in relatie cu Sfantul Nicolae care pazeste astfel lumina, soarele, pentru ca acesta sa nu se stinga de tot sau sa scape prin portile cerului. In traditia populara se spune ca portile cerului sunt pazite de doi sfinti, unul tanar, Toader, si de unul batran, Nicolae.


Cu sarbatoarea Sfantului Nicolae are loc si debutul pregatirilor pentru sarbatorile de iarna, acum se formeaza ceata de colindatori, se alege capetenia, cel care avea obligatia sa aiba grija de bunul mers al pregatirilor. Aceasta ceata de colindatori era formata, in comunitatile traditionale, exclusiv din flacai, care se intalneau incepand cu Sfantul Nicolae pana la Ajunul Craciunului, iar in Moldova pana la Anul Nou, dat fiind ca in Moldova nu exista forma de colind cu masti la Craciun, cum este in Maramures si Transilvania. Mos Nicolae era considerat ca fiind patronul cetei de tineri astfel ca pregatirile acestora pentru colindat nu puteau incepe decat in ziua acestuia de sarbatorire. Cu Sfantul Nicolae debuteaza pregatirea obiceiurilor de iarna si incepe o perioada mult asteptata in comunitatea traditionala, cea intre 6 decembrie si 8 ianuarie, timp in care, dupa Sfantul Nicolae vine sarbatoarea traditionala a Ignatului, Craciunul, Sfantul Ştefan, Ajunul Anului Nou, Anul Nou, Sfantul Vasile, Boboteaza si Sfantul Ion, perioada cea mai incarcata de semnificatii in satul traditional romanesc. Mos Nicolae sau Mos Nicoara din traditia populara romaneasca este substitutul Sfantului Ierarh Nicolae din calendarul ortodox. De la acesta a imprumutat bunatatea, sfintenia, blandetea, atribute ale Sfantului Nicolae. Mosul este ocrotitorul copiilor, al tinerilor in general, precum si al fetelor tinere pe care le ajuta si le sfatuieste in problema casatoriei. Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti.
(sursa: istorie-pe-scurt.ro)

 

Citește-ne pe
Citește și:

Nu uita sa le spui, astazi, "La multi ani!" celor care poarta acest nume de sfant! Iata ce sarbatoare importanta praznuiesc crestinii ortodocsi!

Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie: 'O acțiune dictatorială a guvernului'

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Sfantul DUMITRU 2017: Traditii si Superstitii! Ce nu trebuie sa faci pe 26 octombrie ca sa nu ai ghinion

Mihai Voropchievici, previziuni cu ajutorul Gromovnicului din batranii. Cum o sa fie vremea de Craciun!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies