Care sunt locurile în care se mai poartă masca după ieșirea din starea de alertă

,
masca de protectie dupa ridicarea starii de alerta

Masca de protecție nu mai este obligatorie în România după ridicarea stării de alertă

[Sursa foto: unsplash]

România a ieșit din starea de alertă începând cu data de 9 martie 2022 și tot atunci au fost ridicate toate restricțiile. Cu toate acestea, în anumite locuri, specialiștii recomandă în continuare purtarea măștii de protecție. Care sunt acestea?

Masca de protecție nu mai este obligatorie începând cu data de 9 martie 2022, atunci când România a ieșit din starea de alertă. Astfel, în momentul de față, românii nu mai pot fi sancționați dacă nu poartă masca de protecție corect, astfel încât să le acopere nasul și gura. 

România a ieșit din starea de alertă, după 2 ani de pandemie

Starea de alertă nu a mai fost prelungită pe teritoriul României, autoritățile luând decizia de a renunța la restricții, având în vedere contextul epidemiologic actual. Astfel, după 2 ani de pandemie, România a ieșit din starea de alertă, iar prima zi fără restricții a fost 9 martie 2022. 

În urma acestei decizii, obligativitatea prezentării certificatului verde pentru desfășurarea anumitor activități a fost ridicată, masca de protecție nu mai este obligatorie, nu mai sunt restricții în ceea ce privește organizarea și desfășurarea evenimentelor private, astfel că s-a revenit la normal. 

În ce locuri se mai poartă masca după ieșirea din starea de alertă

După ridicarea restricțiilor s-a renunțat inclusiv la masca de protecție. Deși nu mai este obligatorie, există în continuare locuri unde aceasta mai este purtată de români. Mai exact, masca de protecție se poartă în prezent în spațiile închise, în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, dar și în școli, spitale sau instituții de învățământ. Evident, decizia de a purta masca de protecție aparține fiecărei persoane în parte și asta pentru că masca nu mai este obligatorie.

Deși au fost ridicate restricțiile, Alexandru Rafila a ținut să sublinieze că virusul există în continuare în comunitate și că mare parte din obiceiurile bune din timpul pandemiei de coronavirus ar trebui păstrate, făcând referire în special la regulile de igienă. 

„Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă, în care toate restricțiile vor fi ridicate. Voi face și recomandări profesionale, astfel încât impactul măsurilor să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri. Prudența și responsabilitatea individuală trebuie să fie principalele atribute ale perioadei următoare”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Despre masca de protecție, ministrul Sănătății a spus că se recomandă purtarea ei în special în locurile aglomerate, în spațiile închise, având în vedere că aceste medii pot favoriza transmiterea virusului.

După ridicarea stării de alertă, purtarea măștii de protecție a devenit doar o recomandare, însă specialiștii în sănătate atrag atenția că masca este în continuare necesară pentru a preveni infectarea cu coronavirus, ținând cont de faptul că în continuare România raportează un număr semnificativ de cazuri noi.

Pe 16 martie 2022, România a înregistrat peste 3000 de noi infectări, astfel că noul coronavirus continuă să facă victime.

Citeste si: Bilanț coronavirus miercuri, 16 martie 2022. Peste 3,000 de cazuri noi de coronavirus

masca de protectie ridicare stare de alerta

Masca de protecție, recomandată în spațiile închise și în locurile aglomerate

[Sursa foto: unsplash]

Măsurile recomandate în continuare de către autorități

Restricțiile impuse în timpul pandemiei de coronavirus au fost ridicate pe data de 9 martie 2022 în România, după ieșirea din starea de alertă. Chiar dacă românii pot reveni la viața normală, autoritățile au făcut o serie de recomandări pentru perioada următoare, astfel încât oamenii să își poată proteja în continuare sănătatea.

Pe lângă purtarea maștii de protecție în locurile aglomerate și în spațiile închise, Ministerul Sănătății recomandă spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic, evitarea locurilor aglomerate, testarea persoanelor care prezintă simptome de boală, dar și vaccinarea anti-Covid-19. 

Citeste si: Ce se întâmplă cu ziua liberă pentru vaccinarea împotriva Covid-19 după ridicarea stării de alertă. Anunț important pentru români

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Ce funcție va ocupa Valeriu Gheorghiță la Spitalul SRI, după ce a fost înlocuit de la conducerea CNCAV

Situația frontului, varianta rusă: Forțele ruse au distrus șase posturi de comandă ale trupelor ucrainene

Ce funcție va ocupa Valeriu Gheorghiță la Spitalul SRI, după ce a fost înlocuit de la conducerea CNCAV

Valul 6 de COVID-19 ar putea ajunge și în România! Cazurile și decesele cresc în țările care au renunțat la restricții înaintea noastră

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies