Valul 6 de COVID-19 ar putea ajunge și în România! Cazurile și decesele cresc în țările care au renunțat la restricții înaintea noastră

,
Restricții

Valul 6 de COVID-19 ar putea ajunge și în România! Cazurile și decesele cresc în țările care au renunțat la restricții înaintea noastră

[Sursa foto: PixaBay]

Numărul cazurilor de COVID-19 a început să fie din nou ridicat în mai multe țări. În China și în țările care au ridicat restricțiile mai devreme decât România, infectările au început să facă din nou ravagii.

Cazurile noi de COVID-19 încep să se înmulțească iar în China, locul din care a pornit pandemia în urmă cu doi ani.

Duminică, s-au inregistrat aproximativ 3.400 de cazuri noi de COVID-19. Ca măsuri de precauție, autoritățile au închis şcolile în Shanghai şi au introdus carantină totală în mai multe oraşe din nord-vest.

Valul 6 de COVID-19 ar putea ajunge în România, după ce mai multe țări europene au raportat o creștere a cazurilor

Valul 6 de COVID-19 a ajuns și în câteva țări din Europa. Dr. Cristian Băicuş, medic primar de boli interne la Spitalul Colentina din Capitală, a făcut avertismentul pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, dr. Marius Geantă a transmis și el un mesaj.

Restricții

Dr. Marius Geantă

[Sursa foto: Facebook Dr. Marius Geantă]

„Creşterea numărului de cazuri în toată Europa nu ar trebui să ne lase indiferenţi. Ce am constatat în ultimele zile este reluarea creşterii în ceea ce priveşte numărul de cazuri, în multe ţări din vestul Europei, ţări care de altfel au renunţat înaintea noastră la o mare parte sau la toate măsurile nonfarmacologice, ca să le numim aşa”, a scris acesta.„Este mult mai mare şi decât media europeană, şi decât rata vaccinării din România. Pe de altă parte, în Danemarca, prima ţară care a renunţat la orice fel de restricţie având o rată a vaccinării anti-COVID-19 de peste 80%, constatăm acum cea mai mare rată a mortalităţii de când a început pandemia. Comparând bineînţeles cu rata pe care ei au avut-o înainte, nu cu altceva. Mai trebuie spus că sistemul lor de sănătate a fost performant în a ţine jos nivelul mortalităţii. Dar este un semnal important”, a mai transmis dr. Geantă, care spune că ar trebui să ne îngrijorăm, având în vedere că țările în care apar cazuri noi prezintă o rată mare de vaccinare.   

Citeste si: Românii au dat startul la distracție și au sărbătorit prima zi fără restricții. Cluburile din Capitală au fost luate cu asalt de petrecăreți

„O întrebare este în ce măsură subvarianta Omicron, BA.2, poate să producă genul acesta de efect? Pentru că ştim deja că se transmite mai repede decât BA.1 şi infectează, evident, persoanele nevaccinate mai repede decât BA.1, şi infectează şi persoanele care s-au infectat cu BA.1. Nu într-o proporţie foarte mare, dar, oricum, poate să infecteze. Iar al doilea factor, în opinia mea – e doar o opinie pentru că nu am văzut încă studii care să arate acest lucru –, este comportamentul individual, care este, de fapt, principalul motor al noilor creşteri de cazuri”, a subliniat dr. Marius Geantă. 

Precauția oamenilor a dispărut odată cu obligațiile respectării regulilor. Așadar, statele pun responsabilitatea în mâinile cetățenilor.

  „Iar din acest punct de vedere, sigur că oricare persoană poate să ia orice decizii doreşte – să se vaccineze sau nu, să poarte mască sau nu –, dar eu cred că mai este o responsabilitate a agenţilor economici şi a instituţiilor care ar trebui să se manifeste în această perioadă”, mai spune dr. Geantă. 

România se va întoarce de unde a pornit acum doi ani dacă nu va institui măsuri de protecție

O soluție pentru a nu ne confrunta cu valul 6 al pandemiei de COVID-19 ar fi ca operatorii economici să facă obligatorie purtarea măştii. Același lucru ar trebui aplicat și în şcoli, şi la locul de muncă, având în vedere că, în România, numărul de cazuri este încă îngrijorător.

„Consider că este impropriu să nu mai avem chiar niciun fel de restricţii, chiar dacă nu mai avem stare de alertă şi este alegerea fiecăruia. Deci, această chestiune a comportamentului individual reprezintă, de fapt, marele risc pentru creşterea valului în continuare. Oamenii, nefiind condiţionaţi, renunţă foarte mult la precauţii”, a declarat dr. Geantă.  

Citeste si: Adio, restricții anti-COVID! România a ieșit din starea de alertă! Lista relaxărilor care încep de azi

În prezent, chiar și valurile de refugiaţi din Ucraina, țara unde rata de vaccinare anti-COVID-19 este de aproape 30%, pot reprezenta un factor de răspândire a virusului.

„Aceşti oameni tranzitează ţări care au de asemenea o rată a vaccinării scăzută – Polonia, Slovacia, Ungaria, Moldova, România, sunt sub media europeană – şi acesta este un risc evident. Cred că este nevoie de un program de sănătate publică pentru migranţi. Înţeleg perfect perspectiva umanitară, însă cred că odată ce s-au aşezat şi există o evidenţă a lor, ar trebui să li se ofere şi posibilitatea testării şi a vaccinării. Dar suprapunerea de război, migraţie şi pandemie reprezintă într-adevăr un risc mare”, a încheiat dr. Marius Geantă. 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Ce se întâmplă cu ziua liberă pentru vaccinarea împotriva Covid-19 după ridicarea stării de alertă. Anunț important pentru români

Topul sărăciei: Eurostat anunță că România, Bulgaria și Ungaria plătesc cele mai mici salarii

Ce se întâmplă cu ziua liberă pentru vaccinarea împotriva Covid-19 după ridicarea stării de alertă. Anunț important pentru români

Prima zi fără restricții de pandemie în România. Ce se întâmplă cu românii care au acte expirate în perioada stării de alertă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies