Care este, de fapt, procedura de vot prin corespondență pentru românii din diaspora la Alegerile Parlamentare 2020

,
alegeri parlamentare in Romania 2020
Alegeri parlamentare 2020 - Romanii din Diaspora

La alegerile parlamentare din decembrie 2020, romanii din diaspora isi vor putea sa voteze fie in sectiile de votare, acolo unde vor fi deschise, fie prin corespondenta.


In articol:

La alegerile parlamentare din decembrie 2020, romanii din Diaspora vor putea să îsi exercite dreptul la vot la secțiile de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților în zilele de 5 și 6 decembrie 2020, pentru a se evita aglomerația la vot, in contextul pandemiei de coronavirus.

Ministerul Afacerilor Externe estimează deschiderea a circa 750-755 de secții de votare pentru alegerile parlamentare din 5-6 decembrie, existând patru țări în care votul nu va putea fi exercitat din cauza interdicțiilor: Malta, Nigeria, Venezuela și Coreea de Nord.

alegeri parlamentare in Romania 2020
Vot prin corespondență pentru românii din diaspora la Alegerile Parlamentare 2020

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
a) pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;

b) pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;

c) pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:

a) cartea de identitate;

b) cartea electronică de identitate;

c) cartea de identitate provizorie;

d) buletinul de identitate;

e) pașaportul diplomatic;

f) pașaportul diplomatic electronic;

g) pașaportul de serviciu;

h) pașaportul de serviciu electronic;

i) pașaportul simplu;

j) pașaportul simplu electronic;

k) pașaportul simplu temporar.

In contextul pandemiei de coronavirus, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, mai multe ţări, inclusiv din Europa, nu vor permite deschiderea de secţii de votare nici în afara misiunilor diplomatice, nici în interiorul acestora. Astfel, se recomandă tuturor românilor din diaspora să recurga la votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia crizei sanitare.

Procedura de vot prin corespondență pentru românii din diaspora la Alegerile Parlamentare

Potrivit Autoritatății Electorale Permanente (AEP), 35.650 de cetățeni români din 106 țări s-au înscris pe listele electorale pentru votul prin corespondență, astfel că în data de 11 noiembrie, aceștia au primit prin e-mail notificările referitoare la expedierea materialelor electorale și a numarului de expediere. În ceea ce îi privește pe cei care au anunțat că vor să voteze prin corespondență, dar se află în Afganistan, aceștia vor primi plicurile prin intermediul Ministerului Apărării Naționale și nu prin Poșta Română, pe liste fiind înscrise 158 de persoane.

alegeri parlamentare in Romania 2020
Procedura de vot prin corespondență pentru românii din diaspora

Instructiunile privind exercitarea dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 le puteti consulta AICI.

Alegerile Parlamentare din 5 si 6 decembrie 2020 se vor desfășura în condiții speciale si in Diaspora, autoritățile menționând că vor fi luate toate măsurile necesare, astfel încât sănătatea alegătorilor, dar și a celor aflați în comisiile din secțiile de votare să nu fie pusă în pericol, in contextul pandemiei de coronavirus.

Citeste si: Care sunt țările din Europa unde românii nu vor putea vota din cauza pandemiei de Coronavirus

Citeste si: Alegeri parlamentare 2020. Ce trebuie să știe românii din diaspora? Iată cum vor putea vota

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ce partid ocupă prima poziție și care este ordinea pe buletinul de vot la Alegerile Parlamentare

Cu toate că există vaccinuri anti-Covid, premierul britanic transmite mesaje alarmante: 'Gândiţi-vă cu adevărat de două ori înainte de a ieşi din casă'

Cea mai toxică legumă din lume! Românii o folosesc extrem de mult. Atenție maximă

Alegerile Parlamentare din 6 decembrie 2020. Cum arată buletinul de vot

Alegeri parlamentare 2020: A început OFICIAL campania pentru alegerile parlamentare! Ce reguli trebuie respectate

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies