Cardurile de energie urmează să fie distribuite începând cu 1 februarie

Autor: Cristina Mocanu

Cardurile prin care se va acorda ajutorul de 1.400 de lei pentru plata facturilor la sau datoriilor la furnizorii de energie se vor distribui prin Poșta Română, începând cu data de 1 februarie.

Sursa: https://www.pexels.com/

Începând cu 1 februarie se vor distribui cardurile pentru ajutorul plății facturilor către furnizorii de energie.

Din 1 februarie 2023 urmează să fie distribuite cardurile pentru energie.

Începând cu 1 februarie se vor distribui cardurile pentru energie

Cardurile prin care se va acorda ajutorul de 1.400 de lei pentru plata facturilor la sau datoriilor la furnizorii de energie se vor distribui prin Poșta Română, începând cu data de 1 februarie.

Astfel că, începând cu această dată, banii primiți de la stat vor putea fi folosiți pentru plata facturilor curente sau restante la energie.

Citește și: Ce se întâmplă cu oamenii care nu sunt acasă când se împart cardurile de energie. Emiterea lor va începe peste câteva zile

Din 1 februarie 2023 va începe distribuirea cardurilor de energie prin care se acordă ajutorul de 1.400 de lei, iar din 20 februarie, banii primiți vor putea fi folosiți pentru plata facturilor. ajutorul vine sub forma unui card emis pe suport de hârtie (modelul actual poate fi găsit aici), dar, în cazul lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022-2023, sumele se pot încasa în numerar, la oficiile poștale.

Ajutorul din partea statului vine sub forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti, integral sau parțial, facturi de energie. Banii urmează să fie acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei, în februarie și septembrie 2023. În cazul lemnelor de foc pentru sezonul rece 2022-2023, sumele se pot încasa în numerar, la oficiile poștale.

Cardul va ajunge la domiciliul beneficiarului cu ajutorul Poștei Române, cu confirmare de primire.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu. Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Cum vor putea fi utilizați banii

Cu ajutorul banilor se pot plăti facturi curente sau restante, dar doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la terminarea banilor. Plățile se fac, de principiu, doar prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de opt plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Cine va beneficia de ajutorul acestui card

Beneficiari ai ajutorului de stat pentru plata facturilor la energie pot fi:

 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

Citește și: Când se vor face plățile pentru ajutorul de încălzire. Distribuirea cardurilor de energie se va face mai devreme

- persoanele- copii și adulți- încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

 

Plățile se vor putea face, după spusele ministrului, din 20 februarie, în baza următoarelor documente:

 

- cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal;

- actul de identitate al beneficiarului de sprijin;

- documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care face dovada că a achiziționat material lemnos pentru încălzire care este utilizat la locul de consum, prin înscrierea acestuia pe documentele justificative și dovada achitării acestora către furnizorul de lemne de foc (de exemplu, aviz de însoțire a mărfii, factura, bonuri fiscale).

Sursă: avocatnet.ro