Când va trece România la moneda euro? Premierul Florin Cîțu: „Aderarea la zona euro va fi după...”

,
Florin Cîțu, noi declarații despre aderarea la spațiul Schengen și adoptarea monedei euro
Florin Cîțu, noi declarații despre aderarea la spațiul Schengen și adoptarea monedei euro[Sursa foto: Facebook]

S-a vorbit multă vreme despre aderarea României la zona euro, iar acum, premierul Florin Cîțu a dezvăluit data la care s-ar putea face acest pas, dar și când va intra România în spațiul Schengen.


In articol:

Pandemia de coronavirus a influențat dezvoltarea României pe toată planurile, după cum a afirmat chiar premierul Florin Cîțu. Ce se întâmplă cu aderarea la spațiul Schengen și când va trece România la moneda euro?

Florin Cîțu, anunț oficial despre aderarea la spațiul Schengen și adoptarea monedei euro

Premierul Florin Cîțu consideră că aderarea la spațiul Schengen și adoptarea monedei euro reprezintă pași importanți pentru România, motiv pentru care totul trebuie făcut cu simț de răspundere. În plus, premierul României a precizat că aceste lucruri vor duce automat la reformarea economiei într-una puternică, acesta fiind, de fapt, obiectivul urmărit în următoarea perioadă.

Potrivit informațiilor oficiale, moneda euro ar putea fi adoptată în România după anul 2024, cel mai probabil în 2027 sau 2028.

Citeste si: E oficial! Pensii înghețate, vouchere de vacanță și sporuri tăiate, transport gratuit eliminat pentru studenți

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, Florin Cîțu consideră că acest lucru s-ar putea întâmpla în acest an, însă doar dacă raportul MCV va fi favorabil.

”Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală.

Vom recupera în perioada 2021- 2024, dar trebuie să fim conștienți că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică. Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine contează ce înseamnă să aderi la zona euro. Înseamna reformarea acestei economii, să o faci performantă în zona euro, acolo unde competiția este este foarte dură.
Asta este foarte important.(...) România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV. Dacă toate lucrurile merg bine, și am început cu desființarea SIIJ, și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi.
Vrem să facem reformă? Haideți să respectăm recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția. Corectăm ce au stricat pesediștii în justiție cât mai repede și apoi veți vedea că ne îndreptăm spre zona Schengen. Dacă facem ce trebuie pentru acest MCV, în vară, raportul va fi pozitiv ”
, a declarat premierul României, Florin Cîțu, potrivit digi24.ro.

Moneda euro ar putea fi adoptată în România după anul 2024
Moneda euro ar putea fi adoptată în România după anul 2024[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie în România? Ministrul Muncii, informații de ultimă oră: „În condiţii de criză economică...”

 

Citește-ne pe
Citește și:

Indemnizații pentru persoane cu handicap, veterani și văduve în 2021. Cât sunt și cum se aprobă

Poliția Capitalei face PRECIZĂRI de ULTIMĂ ORĂ despre cei trei MORȚI de la Victor Babeș

Ana Porgras rupe tăcerea! Motivul real pentru care a fost propusă de Jador și eliminată de la Survivor România

Ajutor de deces 2021. Câți bani primesc de la stat familile pentru o înmormântare

Pensii 2021. Ce persoane pot ieși la pensie anul acesta

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies