Când va face România tranziția de la leu la zona euro. Klaus Iohannis anunță când se vor schimba banii, în țara noastră

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 01 apr 2023, 10:33

Președintele țării speră ca, în anul 2029, România să treacă la zona euro

Sursa: pexels

De mulți ani, România încearcă să treacă de la leu la euro, iar Klaus Iohannis, președintele țării, a spus când s-ar putea schimba banii, în țara noastră. Tranziția se dorea a avea loc în urmă cu mai mulți ani.

Klaus Iohannis este încrezător și speră ca, în câțiva ani, România să treacă de la leu la euro. Președintele țării a recunoscut că România are unele probleme care îngreunează procesul, cele financiare fiind cele

mai serioase.

Când trece România de la leu la euro

Drumul este anevoios, dar asta nu înseamnă că nu se poate spera, iar același lucru îl face și Klaus Iohannis. Președintele țării speră ca, în anul 2029, România să treacă la zona euro, deoarece, momentan, nu îndeplinește criteriile necesare pentru acest pas.

Cu toate acestea, deși a adus în discuție anul 2029, a precizat că lumea trebuie să fie realistă și să nu fixez e o dată la care acest lucru să se întâmple, deoarece trebuie să fie luați în

calcul mai mulți factori, pentru ca acceptul să fie dat.

„În condiţiile în care avem crize suprapuse, criză energetică, avem probleme majore cu industria europeană, căutăm soluţii pentru competitivitate europeană, avem o inflaţie mare, este destul de complicat de dat un termen.

Eu nu cred că în acest moment este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro.

Criteriile pentru intrarea în Zona Euro sunt cunoscute, sunt multe criterii. Există o perioadă de preaderare.

Citește și: Vești bune pentru angajații din sistemul privat! Cine sunt românii care vor beneficia de vouchere de vacanță

Citește și: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer

Citește și: Tensiune mica: ce cauze sunt si cum trebuie sa actionati

Eu cred că, în acest moment, România încă nu îndeplineşte aceste criterii şi, atunci când vom îndeplini majoritatea criteriilor, putem să începem să ne facem un plan mai concret când să intrăm în Zona Euro, dar acum mie mi se pare un pic riscant să dăm un termen”, a precizat Klaus Iohannis, în cadrul vizitei efectuate la Bruxelles.

Implementarea totală a PNRR ar putea accelera procesul de trecere la zona euro

Ministrul de Finanțe a declarat că, din momentul în care PNRR va fi implementat în totalitate, procesul de aderare la zona euro se poate accelera și, în acest fel, putem trece la euro mai devreme de anul 2029.

Curs valutar BNR pentru 2 octombrie 2023: La cât a ajuns dolarul luni? Ce se întâmplă cu principalele valute la început de săptămână

Mai mult decât atât, ministrul a precizat că, față de luna martie a anului trecut, lucrurile stau mult mai bine acum, dar și că este încrezător că românii pot depăși toate dificultățile, în așa fel încât țara noastră să poată adopta moneda euro.

Citește și: Vești bune pentru acești angajați! Se încasează salariile mai devreme în aprilie

„Am încredere în capacitatea mediului de afaceri românesc și a popoprului de a trece peste toate problemele și de a merge mai rapid mai departe. Singura chestiune de făcut: să stăm la masă în dialog”, a mai spus acesta.

 


Lorena a trecut prin momente aprige de gelozie, după ce Laurențiu i-a făcut complimente Catincăi și s-a apropiat de ea! Iată ce reacții s-au stârnit în Casa iubirii și ce decizie a luat Lorena! „Sunt multe lucruri care trebuie clarificate!”