Când și cum se folosește tămâia. Are proprietăți purificatoare

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 iun 2023, 00:40

Cât de importantă este tămâia și când trebuie să o folosim

Sursa: PixaBay

În religia ortodoxă, tămâia este legată puternic de credința în viața de după.

Tămâia este un element nelipsit în cadrul slujbelor de înmormântare, pomenirilor morților și al parastaselor, tămâierii mormintelor și a ofrandelor, iar românii își purifică și casa cu aceasta.

Citeste si: Calendar ortodox 20 septembrie 2022: Marți e zi de sărbătoare în calendarul creștin! Rugăciunea grabnic ajutătoare la vreme de necaz și de întristare

Când se folosește, de fapt, tămâia

Tămâia poate fi folosită de credincioși acasă, în momentul în care se roagă, în semn de venerație și respect față de sfinții din icoanele la care se închină, iar benefic este să tămâiem toate camerele din casă, nu doar cea în care ne rugăm.

Tămâia mai poate fi folosită în cadrul rânduirii vaselor, hainelor sau a mânării ce se va da de pomană, înainte ca acestea să fie împărțite.

Se mai poate tămâia sâmbăta sau duminica, dimineața, la mormintele morților, până se începe slujba la biserică.

Tămâia este adesea folosită în biserică, unde doar clericii sau maicile rânduite au dreptul să tămâieze.

Citeste si: LIVE TEXT: Ziua despărțirii de Regină, momente istorice: Sicriul a fost coborât în criptă

Ce beneficii are tămâia

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Tămâia este folosită în numeroase industrii precum cea medicală și cea cosmetică, mai exact în parfumuri, dar și în cadrul ritualurilor religioase.

Tămâia în cadrul ritualurilor religioase are rolul de a reprezenta mărturisirea credinței și a supunerii noastre față de Dumnezeu, prin fumul binemirositor care se înalță spre cer că semn al jertfei noastre, al gândului nostru și al inimii noastre deschise către Dumnezeu cu mulțumire și încredere.

Tămâia ne poate ajuta și când vine vorba de sănătate, aceasta poate ameliora stările de anxietate, depresie și stres, ajută la circulația sângelui, reduce cicatricile, îmbunătățește somnul, întărește organismul și ajută în cadrul sesiunilor de meditație.

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de Toamnă

Cum se folosește tămâia

Pentru a folosi tămâia într-un mod corect avem nevoie de o căţuie, cărbune, tămâie şi foc. Cățuia poate fi înlocuită  cu o farfurie sau un bol mai mic termorezistent. Cărbunele recomandat pentru folosirea împreună cu tămâia este cel sub formă de pulbere, însă cum acesta este mai greu de găsit, poate fi înlocuit de cărbunele tip pastilă.

Tămâia poate fi naturală sau cosmetizată, răşini autohtone sau de import, iar în funcție de locul din care o achiziționăm, aceasta poate avea diferite arome, precum parfumul de liliac, crini, trandafiri sau iasomie.

La final, mirosul pe care tămâia stinsă îl are poate fi înecăcios, iar pentru a evita acest aspect, este recomandat să stingem tămâia într-un mic vas cu apă.

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022: Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților! Lumânările pe care trebuie să le aprinzi de sărbătoare moșilor de toamnă

Surse: ortodoxia.me, condoleante.ro