Când se schimbă cauciucurile de iarnă cu cele de vară

,

Vreți să vă schimbați cauciucurile de iarnă cu cele de vară, dar nu știți sigur când trebuie să faceți acest lucru? Iată ce spune legislația.


In articol:

Prima lună de primăvară este pe final, dar vremea a fost destul de capricioasă în ultima perioadă. Tocmai de aceea, conducătorii auto au fost în dilemă, când a venit vorba de schimbarea cauciucurilor de iarnă. Noi vă dezvăluim cănd trebuie să optați pentru anvelopele de vară. 

Când renunțăm la cauciucurile de iarnă

Luna martie a adus temperaturi sub cele normale, pentru această perioadă a anului și în plus, ninsorile nu ne-au ocolit. O problemă în plus pentru șoferi, care au fost nevoiți să se gândească de două ori, înainte de a schimba cauciucurile de iarnă. 

Legislația din România nu pevede o dată oficială, la care conducătorii auto trebuie să pună cauciucurile de vară. Ce-i drept, și condițiile meteo s-au schimbat foarte mult în ultimii ani, astfel că nimeni nu poate ști, cu exactitate, când vom scăpa de ninsori sau de temperaturile sub 0 grade. 

În mod normal, cauciucurile de vară se pun atunci când primăvara își intră cu adevărat în drepturi, iar temperaturile încep să crească simțitor. 

Conform legislației, șoferii pot folosi cauciucurile de vară, atunci când temperaturile sunt peste 7 grade Celsius. Bineînțeles că, dacă vreți să faceți o plimbare pe Transfăgărășan sau pe Transalpină, trebuie să vă echipați corespunzător mașina, chiar dacă este primăvară sau toamnă. 

Acolo zăpada persistă mai mult timp și temperaturile scad încă de la începutul toamnei. Pe lângă faptul că, dacă veți circula cu anvelopele nepotrivite, riscați să faceți accidente, veți primi și o amendă pe măsură. 

Legislația prevede amenzi doar pentru șoferii care folosesc iarna cauciucuri de vară, nu și invers. 

Cum recunoașteți cauciucurile 

Dacă sunteți șofer de puțin timp și nu ați apucat încă să vă obișnuiți cu toate detaliile legate de mașina dumneavoastră, probabil că și schimbarea cauciucurilor vă dă bătăi de cap.

În primul rând, trebuie să știți să deosebiți un cauciuc de iarnă de unul de vară. Anvelopele care trebuie folosite în sezonul rece au un fulg de zăpadă pe ele. 

Aveți însă grijă că și cauciucurile all-season au acest semn. Anvelopele de vară sunt concepute în așa fel încât să reziste temperaturilor ridicate. 

Sunt mai moi și mai maleabile, dar sunt fabricate din materiale mai dure.

Astfel, nu se vor strica repede, chiar dacă asfaltul ajunge și la 60 de grade Celsius. Ideal este să folosiți același tip de anvelope pentru toate cele patru roți, nu doar pentru cele din față sau pentru cele din spate. 

Nu este indicat să circulați doar cu anvelope all-season pe întreaga durată a anului, pentru că riscați ca acestea să se strice mult mai repede.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Când scăpăm de purtarea măștii? Ministrul de Interne, Lucian Bode, a făcut anunțul

Și ceilalți 5 pacienți din TIRUL MORȚII puteau muri SUFOCAȚI - Medicul-erou despre care nu s-a știut nimic până acum

Cu cât o plătește Kanal D pe Raluca Dumitru ca să participe la Survivor România? Antena Stars o plătea cu mult mai mai puțin

Calendar Ortodox 14 aprilie 2021: Creștinii ortodocși praznuiesc un mare Sfânt român!

Adriana Iliescu, momente dramatice! Iata ce lovitura crunta a primit femeia la 82 de ani!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies