Atenție, șoferi! Puteți fi amendați și dacă aveți cauciucuri de iarnă! Ce prevede legea

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 04 feb 2021, 19:30
Poliția poate dispune amendă dacă anvelopele de iarnă sunt uzate

Nu este suficient să aveți cauciucuri de iarnă pentru a nu fi amendat! E necesar ca acestea să îndeplinească anumite criterii.

Potrivit Codului Rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă circulați pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.  

Totodată, pe timp de iarnă, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

În cazul în care anvelopele de iarnă sunt uzate, poliția ne poate amenda cu până la 725 de lei. Limita maximă de uzură admisă de lege este de 1,6 mm, iar limita pentru minima siguranţă este de 2 mm în cazul anvelopelor de vară și de 4 mm în cazul pneurilor de iarnă, informează auto-bild.ro.

Dacă sunteți prinși în trafic cu anvelope de iarnă ce depășesc uzura admisă de lege, Codul Rutier prevede o amendă din clasa II, ceea ce înseamnă că veți primi 4-5 puncte de amendă.

Amenda se ridică la 725 de lei. Totodată, polițiștii pot dispune și măsura de reținere a certificatului de înmatriculare. 

Ce spune legea dacă sunteți prinși cu anvelope de iarnă uzate

“Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:  – conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”, se arată în textul de lege referitor la anvelopele

de iarnă uzate.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Potrivit "Legii cauciucurilor de iarnă", cei care sunt prinși fără cauciucuri de iarnă pe drumuri cu polei, gheață sau zăpadă, primesc amendă cuprinsă între 1.300 și 2.900 lei. Pe lângă amendă, poliția poate reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.

Anvelopele de iarnă se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: „M+S”, „M.S.”,

„MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia „all seasons”.

Șoferii trebuie să fie atenți și în privința anvelopelor all-season, care nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă în ciuda faptului că acestea se destinează tuturor anotimpurilor. Specialiștii recomandă să nu fie utilizate la noi în țară, deoarece acestea sunt destinate țărilor cu climă moderată.

„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări

cu o climă mai temperată”, preciza Registrul Auto Român (RAR).

Citeste si: Cauciucuri de iarnă 2020. Ce amenzi riscă șoferii care nu și le-au montat

 

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!