Când este sărbătorit Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir? Pe ce dată pică sărbătoarea în anul 2021?

,
sfantul dimitrie izvoratorul de mir 26 octombrie 2021

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, sărbătorit pe 26 octombrie 2021

[Sursa foto: Captură YouTube]

În calendarul creștin ortodox, una dintre cele mai importante sărbători ale lunii octombrie este cea dedicată Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Uite când pică sărbătoarea în anul 2021.


In articol:

În fiecare an, sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pică pe aceeași dată.

Biserica Ortodoxă Română cinstește memoria Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar cu această ocazie este organizat un pelerinaj la București. Iată cine a fost și când este sărbătorit Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în calendarul creștin ortodox?

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este cinstit în fiecare an de credincioși. Astfel, pe data de 26 octombrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, acesta fiind momentul din an în care este sărbătorit Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Această sărbătoare reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente religioase ale toamnei, alături de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, prăznuită pe 14 octombrie. Sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 26 octombrie. În anul 2021, Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este prăznuit într-o zi de marți, sărbătoarea fiind marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

sfantul dimitrie izvoratorul de mir 26 octombrie 2021

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit și de credincioșii din România pe 26 octombrie 

[Sursa foto: Captură YouTube]

Cine a fost Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir?

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sărbătorit în calendarul creștin ortodox pe data de 26 octombrie, a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximilian. Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost foarte credincios. Se spune că acesta a fost fiul prefectului din Tesalonic, iar după moartea acestuia, el a devenit guvernator al Tesalonicului.

Chiar dacă a avut o funcție înaltă, acest lucru nu l-a împiedicat pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, să renunțe la credința sa în Dumnezeu.

Acesta nu s-a ferit să spună că este creștin, iar pentru că a recunoscut public aceasta, Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a fost întemnițat. 

Pentru a-l pedepsi pe Sfântul Dimitrie, împăratul Maximilian a dat poruncă ca trupul acestuia să fie străpuns cu sulițe. Porunca a fost îndeplinită, însă în momentul în care trupul Sfântului Dimitrie a fost atins de sulițe, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor, de aici și numele de Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Pentru faptele sale, pentru credința în Dumnezeu și pentru faptul că nu a renunțat la creștinism, Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a fost martirizat la Sirmium, în Serbia. 

sfantul dimitrie izvoratorul de mir 26 octombrie 2021

Trupul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost străpuns de sulițe, iar în acel moment a început să curgă mir 

[Sursa foto: Captură YouTube]

Ce se întâmplă cu mirul izvorât din sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir?

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, nu are o importanță majoră doar pentru credincioșii din România, ci și pentru cei din Tesalonic. Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este considerat ocrotitorul acestui oraș, astfel că pe 26 octombrie, atunci când este sărbătorit sfântul, în Tesalonic au loc pelerinaje la moaștele acestuia. 

Tot pe 26 octombrie, atunci când este sărbătorit în calendarul creștin ortodox Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este deschisă racla cu sfintele moaște. Episcopul prezent la această slujbă sfințește untdelemnul pe care mai apoi îl toarnă peste mirul izvorât din moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Se spune că acest mir are puteri tămăduitoare și că îi poate ajuta pe credinciși să își recapete sănătatea. 

sfantul dimitrie izvoratorul de mir 26 octombrie 2021

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, considerat protectorul orașului Tesalonic 

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox octombrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna octombrie 2021

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sărbătorit pe 26 octombrie 2021 și la București

Având în vedere că este o sărbătoare importantă pentru credincioșii din România, pe 26 octombrie 2021, Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir,  va fi prăznuit și la București. Arhiepiscopia Bucureştilor a anunțat că pelerinajul organizat în cinstea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, va avea în continuare loc, însă va fi organizat respectând toate restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

Pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, va dura o săptămână și va începe joi, 21 octombrie 2021, urmând să se termine pe 28 octombrie.

Citeste si: Calendar ortodox 26 octombrie- Sfântul Dumitru. Ce sa nu faci ca sa nu-ti mearga rau

 

Citește-ne pe

Citește și:

Când începe postul Craciunului in 2021 și cât ține acesta

Răsturnare de situație în ședința de guvern: Ajutoarele pentru victimele de la Băbeni au fost majorate

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva. Aduce liniște sufletească și toți credincioșii trebuie să o rostească pe 14 octombrie

Când începe Postul Paștelui în 2022

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies