Când are loc cea mai scurtă zi din an în 2020?

,
cea mai scurtă zi din an
Luna decembrie vine cu cea mai scurtă zi din an[Sursa foto: unsplash.com]

Cea mai scurtă zi din an are loc, ca de fiecare dată, în luna decembrie. Atunci este solstițiul de iarnă. Ziua a început să scadă și noaptea să crească din momentul în care a avut loc echinocțiul de toamnă, pe 22 septembrie.

Toamna se apropie cu pași repezi de final. Ultima lună din acest anotimp, noiembrie, a început deja și după cum ne-am obișnuit, se întunecă din ce în ce mai repede.

Cu toate acestea, de-abia peste o lună și jumătate vom avea cea mai scurtă zi din an.

Luna decembrie vine cu cea mai scurtă zi din an

În ultima decadă a lunii septembrie a avut loc echinocțiul de toamnă. Din punctul de vedere al specialiștilor în astfel de evenimente, acest lucru înseamnă că longitudinea astronomică a Soarelui a atins valoarea de 180 grade.

Mai exact, echinocțiul a avut loc pe data de 22 septembrie. În ziua respectivă, ziua a fost egală cu noaptea, pe întreg globul. Pentru cei care nu știu deja, echinocțiul din septembrie marchează trecerea la anotimpul de toamnă. 

În fiecare an, există două astfel de evenimente: echonocțiul de primăvară, care are loc în luna martie, și cel de toamnă, în septembrie. După data de 22 septembrie, ziua a început să scadă și noaptea să crească.

Acest lucru se va întâmpla până la data de 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă. 

Această zi va fi cea mai scurtă din an și va avea doar 8 ore. De asemenea, vom avea parte de cea mai lungă noapte din an, de 16 ore. După data de 21 decembrie, ziua va începe să crească și noaptea să scadă.  

Ce înseamnă, de fapt, solstițiul de iarnă

În termeni astronomici, solstițiu înseamnă soare nemișcat. Solstițiul de iarnă marchează, de fapt, mijlocul acestui anotimp. Specialiștii au ajuns la concluzia că acest fenomen apare atunci când unul dintre polii Pământului are înclinația maximă departe de Soare. 

Este important de știut că în emisfera nordică, acest eveniment are loc în decembrie, în timp ce în emsifera sudică se întâmplă în iunie. Solstițiul de iarnă durează foarte puțin, iar anul acesta va avea loc pe 21 decembrie, la ora 15:30. 

Acest fenomen a fost considerat dintodeauna unul special și în multe țări se organizau diverse festivaluri și petreceri. De exemplu, romanii vedeau solstițiul de iarnă ca pe o sărbătoare închinată zeului Saturn. Toată lumea se distra, bea și aveau loc orgii. La final, petrecerea se încheia cu sacrificii umane. 

Evreii sărbătoresc Hanuka  în timpul solstițiului de iarnă, în timp ce afro-americanii au sărbătoarea numită Kwanzaa. Și pentru japonezi, soltițiul este un moment de sărbătoare. Aceștia cred că în acea perioadă iese din peșteră Zeița Soarelui, numită Amatersasu. 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

„Am avut și gânduri de moarte”. Armin Nicoară, declarații dureroase despre cea mai neagră perioadă din viața lui, când a aflat că are diabet

Telefoanele Apple cuceresc China: deține 25% din piață și a ajuns la cel mai înalt nivel de până acum

„Am avut și gânduri de moarte”. Armin Nicoară, declarații dureroase despre cea mai neagră perioadă din viața lui, când a aflat că are diabet

Care este motivul pentru care magistratul Gabriel Apostol și-a injectat benzină în vene. Un apropiat de-al său dă vina pe traumele din copilărie

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies