Calendar ortodox pentru ziua de 31 octombrie 2024: Ce legătură are Halloween-ul cu creștinismul?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 31 oct 2024, 09:40

Sfinții Apostoli Stahie, Amplie, Urban, Narcis și Apeles

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 31 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Stahie, Amplie, Urban, Narcis și Apeles.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 31 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Apostoli Stahie, Amplie, Urban, Narcis și Apeles.

Rugăciunea ce ne salvează de păcate pe care este bine să o rostești pe 31 octombrie!

Calendar ortodox 31 octombrie 2024

Sărbătoare 31 octombrie. Sfinții Apostoli Stahie, Amplie, Urban, Narcis și Apeles sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 31 octombrie în calendarul ortodox.

Sfinții Apostoli Stahie, Amplie, Urban, Narcis și Apeles sunt trecuți în mai multe scrieri sfinte, în special în Sfânta Scriptură, acolo unde sunt amintiți alături de Sfântul Apostol Pavel. Cei cinci sfinți, alături de Sfântul Apostol Pavel au muncit împreună pentru a întemeia Biserica din Roma. Sfinții Apostoli Stahie, Amplie, Urban, Narcis și Apeles fac parte dintre cei 70 de ucenici ai Domnului, ucenici ce sunt amintiți de Sfântul Luca în Evanghelia lui.

Citește și: Cea mai puternică rugăciune pentru copii: Îi va feri pe cei mici de toate relele și suferințele

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru o mulțime de femei din țară! Guvernul oferă ajutor financiar de Crăciun

Cei cinci sfinți nu doar că au ajutat la întemeierea alături de Sfântul Apostol Pavel, dar s-au și dedicat complet Domnului, în fiecare mod în care au putut. Sfântul Apostol Andrei a decis să îl ridice pe Sfântul Stahie la rangul de episcop în Bizanț. Cei doi au reușit și să construiască o biserică la Arghiropol, acolo unde creștinii să se simtă în siguranță și să se roage. 16 ani a fost acesta episcop, după care a trecut la cele veșnice.

Sfinții Amplie și Urban au fost ajutați tot de Sfântul Apostol Andrei, astfel au ajuns episcopi, primul în Odisopole și al doilea în Macedonia. Cei doi sfinți nu au avut parte de o moarte naturală, fiind uciși pentru că și-au recunoscut credința în fața necredincioșilor. Sfântul Narcis a fost pus episcop la Atena, în timp ce Sfântul Apelie la Heracleea și Sfântul Aristobul în Britania, potrivit pravila.ro.

La data de 31 octombrie este celebrat Halloween-ul, iar pe parcursul anilor s-a dezbătut tot mai mult religia legată de această celebrare. Biserica Romano-Catolică este de părere că Halloween-ul este legat de creștinism, însă discuțiile sunt aprinse, deoarece alte religii neagă această legătură între Halloween și creștinism, potrivit spynews.ro

Se crede că în secolul al IV-lea creștinii au încercat să adapteze această celebrare a oamenilor trecuți la cele veșnice, sărbătorind viețile sfinților creștini cu o zi înainte de Halloween. 

Sărbătoare 31 octombrie

Canon de rugăciune către Sfinții Apostoli Stahie, Amplie, Urban, Narcis și Apeles, sărbătoriți pe 31 octombrie în calendarul creștin

Pe cei ce cinstesc cu credință și prăznuiesc cu bucurie pomenirea voastră cea sfințită, de Dumnezeu grăitori­lor, izbăviți-i de negura patimi­lor și-i faceți părtași Bucuriei Celei Veșnice.
Mergând pe urma lui Hristos Celui Ce S-a Întrupat pentru milostivire, preafericiților, slujind poruncilor Lui celor Dumnezeiești, v-ați arătat îndreptători către dreapta credință a tuturor celor rătăciți.


Pe Sfinții Apostoli Stahie și pe Amplie Înțeleptul, pe Urban și Apeles, pe Narcis și pe Aristobul, pe ucenicii lui Hristos, adunându-ne dimpreună cu credință după datorie să-i fericim.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Pe Muntele lui Dumnezeu cel Învederat, pe Chivotul cel Sfânt, Masa și Năstrapa cea de aur, pe Palatul lui Iisus Cel Cinstit, pe cea Binecuvântată între femei, să o fericim.