Calendar ortodox pentru ziua de 26 mai 2024: Păcatele credincioșilor sunt iertate dacă rostesc această rugăciune

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 mai 2024, 16:00

Ce sărbătoare este celebrată la data de 26 mai 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 26 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Carp.

Sărbătoarea din data de 26 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Carp, cel ce a fost ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

Rugăciunea iertătoare de păcate pe care este bine să o rostești pe 26 mai!

Calendar ortodox 26 mai 2024

Sărbătoare 26 mai. Sfântul Apostol Carp este sărbătorit în fiecare an pe data de 26 mai în calendarul ortodox.

Sfântul Apostol Carp s-a născut la Troada, în Asia Mică, ceea ce l-a apropiat foarte mult de Sfântul Apostol Pavel, motiv pentru care sfântul i-a devenit ucenic acestuia. Sfântul Apostol Pavel i-a încredințat Sfântului Apostol Carp o treabă foarte importantă, mai exact cea de a distribui scrisorile trimise de acesta spre diferitele locații în care acestea trebuiau să ajungă.

După o perioadă, Sfântul Apostol Carp a fost numit episcop în Veria, iar cu ajutorul credinței pe care o avea, acesta a reușit să aducă pe calea cea dreaptă nenumărate persoane.

Acesta nu s-a oprit doar la Veria, ci a decis să împărtășească credința față de Domnul și cu oamenii din insula Creta, acolo unde l-a primit în casa sa pe Sfântul Dionisie Aeropagitul.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citește și: Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea? Ce spun preoții

Sfântul Dionisie Aeropagitul a afirmat că Sfântul Apostol Carp era un om blând, smerit, ba chiar acesta l-ar fi văzut pe însuși Dumnezeu. Totul avea să se schimbe în anul 66, atunci când iudeii s-au întors împotriva Sfântului Apostol Carp, astfel l-au ucis cu brutalitate pe data de 26 mai, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 26 mai

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Carp, sărbătorit pe 26 mai în calendarul creștin

Cânta-voi Ție Doamne Dumnezeul meu, că ai scos pe popoare din robia Egiptului și ai acoperit pe Faraon cu căruțele lui și puterea lui.
Pe cei ce cu dragoste săvârșesc purtătoarea de lumină, sfințită și prealăudată și preacinstită pomenirea ta, umple-i de dumnezeiasca lumină prin rugăciunile tale apostole.


Fiind dat cu totul Stăpânului, ai păzit nevătămate legile Lui cele cinstite și pe cei fărădelege i-ai învățat buna lege, apostole.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Iubind mintea cea mai presus de gând, preasfințite, ți-ai luminat mintea cu privire tainică și lumea o ai luminat, preafericite.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Născut-ai Fecioară în chip de negrăit și înnoind legile firii, te-ai făcut Maică pururea Fecioară; pentru aceea te fericim.