Care e diferența dintre smirnă și tămâie. La ce se folosește fiecare

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 04 mar 2024, 19:35

Care e diferența dintre smirnă și tămâie

Sursa: ziarullumina.ro

Atât smirna, cât și tămâia își găsesc loc în cultele religioase din țara noastră, însă nu toți credincioșii știu care este diferența dintre cele două.

Bisericile din țara noastră au adesea magazine în care creștinii își pot achiziționa icoane, brățări, lumânări, mir sau alte obiecte sfințite, iar adesea românii aleg să cumpere și tămâie sau smirnă, iar deși acestea au o consistență asemănătoare, cele două sunt diferite. Iată care este diferența dintre smirnă și tămâie, dar și pentru ce trebuie să folosim smirna.

Diferența dintre smirnă și tămâie

Smirna și tămâia sunt folosite adesea în bisericile din România, dar și de către credincioșii ce doresc să se curețe de spiritele rele și energiile negative cu ajutorul arderii acestora. Deși cele două au consistențe asemănătoare, specialiștii spun că smirna are un miros mai parfumat și un aspect mai delicat față de tămâie, acestea fiind primele caracteristici ce le diferențiază. 

Smirna și tămâia sunt adesea folosite în cultele religioase din țara noastră, reprezentând jertfa naturii adusă lui Dumnezeu prin omul dreptcredincios, iar deși tămâia este folosită mai desc de către credincioși, smirna este

de o calitate de bună. De cele mai multe ori smirna este de o culoare galben închis, uneori cu puncte albe, și un miros deosebit de plăcut, iar adesea smirna și tămâia erau considerate cele mai de preț daruri pe care oamenii le puteau împărți, datorită semnificației pe care o au.

Citește și: Ce se intampla daca bei apa cu tamaie dimineata, pe stomacul gol

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În timp ce smirna este folosită exclusiv în cultele religioase sau de către credincioși, tămâia, ce poate veni sub mai multe forme, își găsește folosință în mai multe domenii, precum aromaterapie, medicină sau parfumerie. 

La ce se folosește smirna

Smirna este o rășină aromatică ce este menționată des în Biblie, motiv pentru care stă la baza ritualurilor ce se desfășoară în cadrul cultelor religioase.

„Când va aprinde Aaron seara candelele, iar va arde miresme (smirnă sau tămâie). Această tămâiere neîntreruptă se va face pururea înaintea Domnului din neam în neam” (Ieşirea 30:8). Această rășină naturală este foarte greu de găsit, provenind de la arbuști și arbori de ai speciei Commiphora myrrha, din familia Burseraceae, specialiștii spunând chiar că arborii ce o produc sunt pe cale de dispariție, peste 90% dintre aceștia fiind în această situație. 

Persoanele ce își doresc să folosească smirna pentru a realiza diferite ritualuri religioase sau terapii de curățare spirituală achiziționează adesea rășina sub formă cristalizată sau de bulgărași. Este important ca oamenii ce achiziționează smirnă să se asigure că aceasta este naturală, deoarece smirna falsificată produce un fum toxic atunci când ajunge în contact cu focul. 

În trecut, smirna era adesea folosită pentru vindecarea afecțiunilor medicale cu care se luptau oamenii, precum vindecarea bolilor de plămâni, calmarea frisoanelor, a iritațiilor și a durerilor de cap, dar și pentru fumigații în temple.

După mai multe cercetări s-a descoperit că smirna poate fi folosită chiar pentru a combate celulele canceroase. 

Alături de aceste beneficii pe care smirna le aducea și încă le aduce în viețile oamenilor, aceasta are și efecte terapeutice, drept: antiinflamator, antibacterian, expectorant, antifungic, emolient, calmant, tonic și revitalizat, potrivit spynews.ro.