Calendar ortodox pentru ziua de 19 mai 2024: Rugăciunea ce le oferă putere creștinilor ce o rostesc

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 mai 2024, 15:27

Ce sărbătoare este pomenită la data de 19 mai în calendarul ortodox?

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 19 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei.

Sărbătoarea din data de 19 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, cel ce a refuzat să se închine idolilor.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 19 mai!

Calendar ortodox 19 mai 2024

Sărbătoare 19 mai. Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, este sărbătorit în fiecare an pe data de 19 mai în calendarul ortodox.

Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, a trăit în secolul al IV-lea după Hristos, în cetatea Prusa din provincia Bitinia. În perioada în care acesta a trăit, la conducerea cetății se afla împăratul Iulian Apostatul, ce nu susținea creștinismul. Pentru că nu susținea această religie, împăratul Iulian Apostatul a realizat mai multe persecuții asupra creștinilor, aducând totodată slavă zeităților.

În acea zonă se aflau numeroase izvoare termale cu ape fierbinți și se crede că acestea aduceau sănătate celor bolnavi, chiar însuși dregătorul împărătesc Iuliu s-a vindecat prin puterea acelor ape.

Într-o zi, Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie a fost adus pentru a se închina zeului păgân, însă acesta a refuzat să facă acest lucru.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Citește și: Ce se spune în tradiția populară despre anii bisecți: Nu este bine să te căsătorești, nici să îți schimbi locul de muncă

Când a auzit refuzul sfântului, împăratul a ordonat ca Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie să fie aruncat în apele clocotite cu scopul de a fi ucis, însă credința sa pentru Dumnezeu a fost atât de puternică, încât apa nu i-a făcut niciun rău. După ce vede această minune, împăratul Iulian Apostatu poruncește tăierea capului Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie împreună cu cei trei preoți aflați împreună cu el, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 19 mai

Canon de rugăciune către Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, sărbătorit pe 19 mai în calendarul creștin

Pe Faraon cel ce se purta în căruță l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind, și despărțind marea și pe Israel cel ce a fugit, mergătorul cel pedestru l-a izbăvit. Pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu.


Toți fiind îmbrăcați măriților cu veșminte de preoție, împodobite cu tot felul de haruri, și iarăși înfrumusețate cu vopselele sângelui mucenicesc, tari luptători v-ați arătat ai dreptei credințe.
Hristos dătătorul de nevoințe acum își întinde dreapta Sa la toți pătimitorii și deschizând câmpul nevoințelor, a adunat ceată de patru mucenici alcătuită după cuviință, care îl slăvește pe Dânsul cu cântări.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Fiind întâi mai-mare Bisericii Patrichie, ca un păstor bun ți-ai pus sufletul tău pentru ea, fericite, având întru ajutor pe înțelepțitul Menandru și pe dumnezeiescul Polien, împreună cu Acachie, pururea înălțând lui Dumnezeu cântare.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Grăitorii de Dumnezeu mucenici urmând graiurile dumnezeieștilor proroci au mărturisit pe Cuvântul lui că a luat trup din Preacurata Fecioară; pe care văzând-o că este Născătoare de Dumnezeu, pururea cu cântări o fericim.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!