Calendar ortodox pentru ziua de 17 iunie 2024: Rugăciunea pentru alinare pe care credincioșii o rostesc

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 iun 2024, 15:08

Ce sfinți sunt pomeniți la data de 17 iunie 2024, în calendarul ortodox?

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 17 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 17 iunie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail, ce au fost omorâți de împăratul Iulian Apostatul. 

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 17 iunie!

Calendar ortodox 17 iunie 2024

Sărbătoare 17 iunie. Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 17 iunie în calendarul ortodox.

Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail au fost crescuți cu iubire față de Dumnezeu de către mama lor, în timp ce tatăl acestora era păgân. Atunci când au împlinit vârsta la care trebuiau să intre în armată, aceștia s-au supus legii și au devenit ostași în armata persană. După o perioadă, cei trei sfinți au fost trimiși de către Alamundar, împăratul Persiei, în Calcedon, la împăratul Iulian Apostatul.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină destul de scumpă. Mașina daună totală. Nu știm cine, a fugit.”

În această călătorie, Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail trebuiau să negocieze și să semneze un tratat de pace între imperiul persan și cel român, iar deci aceștia au fost primiți cu mare fast, urma ca în câteva zile să

fie un praznic mare în cinstea zeilor romani. În ziua festivalului, cei trei sfinți au decis să nu se prezinte, motivând absența că sunt creștini și că nu jertfesc idolilor. 

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Din cauza acestei mărturisiri, Sfinții Manuil, Savel și Ismail au fost aruncați în temniță și apoi supuși la multe chinuri.

Aceștia au fost duși la zidul cel dinspre Tracia, numit al lui Constantin, și li s-au tăiat capetele. Împăratul a decis ca trupurile neînsuflețite să fie arse, însă în acel moment pământul s-a despicat și a primit în sine trupurile, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 17 iunie

Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail, sărbătoriți pe 17 iunie în calendarul creștin

Deschide-voi gura mea și se va umplea de Duh și cuvânt voi răspunde Împărătesei Maicii și mă voi arăta luminat prăznuind și voi cânta minunile ei bucurându-mă.
Apărători Preasfintei Treimi cu un cuget v-ați arătat închinător Acesteia, preafericiților și stați înaintea scaunului Treimii, ajutători calzi ai celor ce aleargă la voi.
Ducându-vă la închisoare, purtătorilor de biruință, frați după trup, cu bucurie împreună ați cântat Împăratului a toate, zicând din toată inima: veniți să strigăm Atotțiitorului Dumnezeu.


Savel de-a pururea pomenitul și Ismail minunatul, după vrednicie să fie cinstiți împreună cu înțeleptul Manuil; că au răbdat multe și de multe feluri chinuri și moarte, preamăriții.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Moartea și stricăciunea tu o ai pierdut, întru tot cântată Născătoare de Dumnezeu, născând pe Hristos, Izvorul nestricăciunii, înfrumusețând cu nemurire și cu har firea omenească, Ceea ce ești Preanevinovată.