Calendar Ortodox 5 mai 2021: Ce mare Sfântă este sărbătorită astăzi

,
calendar ortodox 5 mai
Calendar Ortodox 5 mai 2021

Pe data de 5 mai, conform calendarului ortodox, sunt prăznuiți Sfânta Irina, Sfântul Efrem cel Nou și Sfinții Mucenici Neofit, Gaie si Gaian


In articol:

Pe data de 5 mai, conform calendarului ortodox, este cinstita Sfanta Irina. Ea a fost singura fiica a lui Liciniu, rege in cetatea Maghedon si s-a nascut intr-o religie pagana. Numele ei era initial Penelope. 

Calendar ortodox 5 mai 2021. Cine a fost Sfânta Irina

sfanta irina 5 mai
Sfanta Irina s-a nascut pagana, sub numele de Penelope

La varsta de sase ani, tatal ei a zidit pentru ea un turn cu multe camere unde a inchis-o impreuna cu 13 fecioare, o invatatoare pe nume Caria si cu Apelian, un batran intelept.

Intr-o noapte, Sfanta a fost vizitata intr-un vis de un inger care i-a spus: „ Penelope, de-acum nu te vei mai numi asa, ci Irina ("pace"), si vei fi multora scapare si adapostire si prin tine se vor mantui multe suflete, iar numele tau va fi mare in toata lumea”.

Astfel, Sfanta Irina s-a convertit la crestinism si a primit botezul de la Sfantul Timotei, ucenicul Sfantului Apostol Pavel.

Acest fapt l-a infuriat pe tatal ei, motiv pentru care a dorit sa o supuna la diferite torturi. Prin harul lui Dumnezeu, Sfanta Irina a reusit, insa sa il converteasca si pe tatal ei la crestinism.

Sfanta Irina a fost supusa la multe chinuri in vremea a patru imparati.

Ea a fost ingropata intr-o groapa cu serpi si cu scorpioni, in vremea Regelui Sedechia. El a incercat sa o taie in doua cu fierastraul, dar fierastraul s-a frant de trupul ei. Mai apoi a legat-o de o roata de moara sub o moara de apa si a dat drumul suvoiului. Apa nu a curs, insa, ci a stat pe loc, iar fecioara a ramas vie, potrivit crestinortodox.ro.

In cetatea lui Callinicus, regele Numerian, a supus-o si el pe Sfanta la chinuri, dupa ce ea a incercat sa raspandeasca cuvantul lui Dumnezeu.

Numerian a aruncat-o consecutiv in trei tauri din metal incins, dar ea nu a murit.

In cele din urma, Sfanta Mucenita Irina s-a intins intr-un sicriu. Dupa patru zile, cand au deschis sicriul, in care se afla cei prezenti au vazut ca trupul Irinei nu mai era acolo.

Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște

Rugăciunea Sfintei Muceniţe Irina

Glasul 4

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Irina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție.

Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Glasul 3

Fecioara astăzi...

Fiind împodobită cu frumu seţile fecioriei, Fecioară, şi încununându-te cu stema mucenicilor, Irina, şi stropită fiind cu sângele muceniciei, şi strălucită cu minunile tămăduirilor, cu dreaptă credinţă muceniţă ai primit harul de biruinţă pentru chinuirea ta.

Tot astazi, se face pomenirea Sfantului Efrem cel Nou și Sfintilor Mucenici Neofit, Gaie si Gaian. 

Citeste si: Când este sărbătorit Paștele Blajinilor în 2021

 

Citește-ne pe
Citește și:

Când este sărbătorit Paștele Blajinilor în 2021

Instanța a decis: Ionuț Cristache rămâne la ora 17:00 la TVR

Horoscop Cristina Demetrescu. Cum este afectată fiecare zodie în parte de Mercur Retrograd în această perioadă. Eclipsa de soare vine cu probleme mari

Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște

Calendar ortodox 23 aprilie 2021: Sfantul Gheorghe, Purtatorul de biruinta! Cand se va tine slujba de pomenire anul acesta?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies