Când este sărbătorit Paștele Blajinilor în 2021

,

Paștele Blajinilor este o sărbătoare închinată morților și nu are o dată fixă în calendar. Pică întotdeauna în funcție de data la care se sărbătorește Paștele Ortodox.


In articol:

Paștele Morților sau Paștele Blajinilor se sărbătorește în fiecare an, dar nu în aceeași zi. Exact ca și în cazul Paștelui, și această sărbătoare își modifică data. 

Când cade Paștele Blajinilor în 2021

Dacă ați auzit de Paștele Blajinilor, dar nu știți exact la ce se referă, noi vă oferim toate detaliile. În primul rând, trebuie să șitți că este o sărbătoare închinată morților. În această zi se face o pomenire colectivă a celor decedați.

În fiecare an, Paștele Blajinilor cade la 8 zile după Învierea Domnului, adică într-o luni, în cea de-a doua zi de Paște. În 2021, această sărbătoare va avea loc pe 10 mai. 

Numele acestei zile vine de la faptul că oamenii care au trecut în neființă sunt cunoscuți ca și ”blajini”, adică sunt blânzi și buni și nu mai pot face rău nimănui. 

În popor, oamenii cred că blajinii stau pe o insulă, iar de jur-împrejur este Apa Sâmbetei. De altfel, aceasta este apa în care se varsă toate răurile și toate celelalte ape din lume. 

Atunci când femeile aruncă în apă cojile ouălor vopsite, blajinii află că este Învierea Domnului. 

Tradiții și obieciuri de Paștele Blajinilor

În funcție de zonele țării, există mai multe tradiții și obiceiuri care se respectă în continuare de Paștele Blajinilor. Preoții fac o slujbă de sfințire, pentru toți cei care au decedat. 

În Basarabia, oamenii sărbătoresc Paștele Morților chiar în Duminica Tomii, adică în prima duminică după Învierea Domnului.

În alte regiuni, oamenii fac această pomenire a morților în Sâmbăta Luminată, prima sâmbătă de după Paște. 

Nu doar în România se ține cont de această sărbătoare. Foarte multe țări din Europa de Sud-Est respectă ziua în care are loc Paștele Morților. Sunt și oameni care sunt de părere că Paștele Blajinilor are origini păgâne. 

Este bine ca în această zi să se meargă la biserică, iar la finalul slujbei, preoții să sfințească mormintele celor trecuți în neființă.

Această slujbă se face în cimitir. 

Credincioșii aduc la morminte ouă roșii, pască, cozonaci, dar și vin roșu. Înainte de slujba de sfințire, mormintele se curăță de către rudele celor decedați, iar pe cruci se pun flori sau coroane. 

Preoții sfințesc și mâncarea adusă la cimitir, iar aceasta se împarte celor prezenți. Înainte de a mânca din bucatele preparate, credincioșii vor arunca lângă morminte câteva firimituri, pentru cei morți. 

Din vinul roșu, este bine să se toarne câteva picături pe jos, pentru ca cei trecuți în neființă să poată gusta din această băutură. 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Razboinicii au decis! Pe CINE vor sa trimita acasa? Iata ce concurent de la Survivor Romania se afla in pericol de eliminare!

Secesioniștii scoțieni au câștigat alegerile și anunță un nou referendum pentru independență: Nu ne pot opri!

Planta care îți oferă liniște și confort. Are efect antiinflamator, dar și antiseptic. Este benefică chiar și pentru piele

START VOT la Survivor Romania 2021! S-au deschis liniile de vot! Cum va puteti sustine concurentul favorit din echipa Razboinicilor!

Ei au castigat totemul de imunitate! Final de joc spectaculos la Survivor Romania 2021!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies