Calendar ortodox 25 mai 2021. Sarbatoare importanta astazi pentru crestin-ortodocsi! Iata ce rugaciune pot rosti credinciosii pentru sanatate!

,
Calendar crestin-ortodox 25 mai 2021
Calendar crestin-ortodox 2021. Sarbatoare mare astazi, 25 mai 2021![Sursa foto: doxologia.ro]

Potrivit calendarului crestin-ortodox, in fiecare an la data de 25 mai, Biserica ortodoxa praznuieste a Treia Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul.


In articol:

Biserica ortodoxa cinsteste in fiecare an la data de 25 mai, a Treia Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, una dintre cele mai importante sarbatori crestine dedicate Sfantului Ioan Botezatorul.

Acest mare Sfant mai este praznuit in fiecare an la data de 23 septembrie, cand se sarbatoreste Zamislirea Sa, pe 24 iunie Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, pe 29 august Taierea Cinstitului Sau Cap, pe 24 februarie Prima si cea de a Doua Aflare a Capului Sau, pe 25 mai cea de-a Treia Aflare a Cinstitului Sau Cap, iar pe 7 ianuarie Soborul Sfantului Ioan Botezatorul.
Anul acesta sarbatoarea celei de-a Treia Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul a picat intr-o zi de marti in calendarul crestin-ortodox si este marcata cu cruce neagra, semn ca are o mare importanta pentru crestini si totodata se impune ca acestia sa cinsteasca asa cum se cuvine acest praznic, chiar daca nu este marcat cu cruce rosie.

Ce se spune in Sfanta Scriptura despre A Treia Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Potrivit crestinortodox.ro, in Sfanta Scriptura se precizeaza ca Irod a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cerinta sotiei sale. Dupa ce Sfantul Ioan Botezatorul il mustrase pe Irod pentru viata desfranata pe care o ducea alaturi de sotia fratelui sau. Aceasta din urma a sfatuit-o pe fiica sa, Salomeea, care ii danseaza si ii face pe plac lui Irod, sa ii solicite acestuia taierea capului lui Ioan Botezatorul, drept rasplata.
Ulterior, Irod a poruncit slugilor sale ca trupul lui Ioan Botezatorul sa fie ingropat in Sevastia, iar Capul Lui sa fie ingropat chiar in curtea palatului sau, de teama ca acesta ar fi putut invia.

Sfantul Ioan Botezatorul
Sfantul Ioan Botezatorul, unul dintre cei mai importanti Sfinti ai Bisericii crestin ortodoxe.[Sursa foto: doxologia.ro]

Traditia spune ca Sfanta Ioana, sotia dregatorului lui Irod a fost cea care a luat Capul Sfantului Ioan Botezatorul si l-ar fi ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului. Aceasta a reprezentat prima aflare a Sfantului Cap.

Apoi a fost descoperit de un monah pe nume Ionchentie, care l-a ingropat din nou in acelasi loc pe muntele Eleonului, unde a ramas pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand Cinstitul Cap a ajuns la Emesa, in Siria, iar in anul 453 episcopul Uraniei al Emesei l-a pus la loc de mare cinste in biserica cetatii, aceasta fiind socotita drept a doua aflare a Cinstitului Cap al Botezatorului.

Peste ani, in timpul luptei paganilor impotriva sfintelor icoane, Capul lui Ioan Botezatorul a fost ingropat la Comane, iar apoi a fost adus la Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie in anul 860, in timpul Imparatului Mihail, iar aceasta este considerata cea de-a treia aflare a Sfantului Cap al lui Ioan Botezatorul.

Rugaciune catre Sfantul Ioan Botezatorul

Credinciosii crestin-ortodocsi se pot ruga mereu catre Sfantul Ioan Botezatorul, care poate cobora asupra lor grabnic ajutor, insa mai cu seama in zilele in care se savarseste pomenirea Sa. Astfel, astazi, 25 mai, cand Biserica ortodoxa praznuieste a Treia Aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, credinciosii pot rosti rugaciunea de mai jos, folositoare la vreme de necazuri sau de boli:

"O, Mergatorule inainte al Domnului si Botezatorule al lui Hristos, mari si multe sunt vredniciile date tie de la Dumnezeu, fiindca tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, dupa fagaduinta si proorocie ingereasca, te-ai si nascut. Numele tau prin cuvantul Arhanghelului Gavriil mai inainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegarii limbii tatalui tau s-a pecetluit. Tu, din copilarie, in pustie ai vietuit si, ca o pasare a cerului, desavarsit neagoniseala ai iubit, cu agurida si cu miere salbatica te-ai hranit. Tu ai fost crinul cel cuvantator al vailor si al pustiilor, care in loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus imbracand trupul tau, cu peri de camila l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat in pustie si calea Domnului o ai pregatit. Tu, cu duhul si cu puterea lui Ilie, in lume te-ai aratat si nelegiuirea lui Irod si a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu esti martorul cel preavestit al Preasfintei si de viata facatoarei Treimi. Tu pe Mantuitorul catre multimea popoarelor L-ai marturisit si cu degetul tau L-ai aratat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridica pacatele lumii. Tu, de catre insusi Domnul, mai mult decat prooroc ai fost marturisit si dupa Nascatoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om nascut din femeie.
Deci, pentru toate aceste vrednicii si daruri, multimea popoarelor crestine te socoteste pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare indrazneala catre El. De aceea si eu, smeritul si mult pacatosul, cu multa evlavie, cu durere de inima si cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, sa-mi fii mie, pacatosului celui nemernic si cu totul neputincios, mare aparator si grabnic izbavitor de toate ispitele si incercarile acestea ale vietii de acum. Roaga pe Preamilostivul Dumnezeu ca, cu a Sa nebiruita putere, sa ma pazeasca in toata vremea de primejdiile vazutilor si nevazutilor vrajmasi, sa ma sprijineasca cu a Sa mila la vreme de ispita si sa ma intareasca cu darul Sau, pentru rugaciunile Preasfintei si Preacuratei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria, ca sa pot rabda pana la sfarsit toate necazurile, ispitele, durerile si suferintele, ca si intristarile veacului acestuia de acum. Si asa, prin mijlocirea sfintelor si preaputernicelor tale rugaciuni, sa dobandesc mila lui Dumnezeu si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos in ceasul cel de pe urma al sfarsitului meu. Amin!", potrivit crestinortodox.ro

Citeste si: Rugaciunea de luni. Ce este bine sa rostesti la fiecare inceput de saptamana

Citeste si: Calendar ortodox 24 mai 2021. Un mare Sfant facator de minuni si tamaduitor este praznuit astazi!

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate

Calendar ortodox 22 mai 2021: Ce mari Sfinti facatori de minuni sunt praznuiti! Iata ce rugaciune folositoare pot rosti credinciosii astazi!

David Popovici evoluează, sâmbătă, pentru aurul la CE de nataţie, la 100 metri liber. La ce oră are loc finala

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar ortodox 24 mai 2021. Un mare Sfant facator de minuni si tamaduitor este praznuit astazi!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies