Ce trebuie să faci cu aghiasma imediat după ce aduci de la biserică

,
Boboteaza
Boboteaza, ce trebuie să faci cu aghiasma.

Credincioşii sărbătoresc pe 6 ianuarie, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. În această zi, enoriaşii merg la biserică pentru a lua aghiasmă.


In articol:

Sfințirea cea mare a apei, săvârșită de preoți în ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a sfințit firea apelor, botezându-Se în râul Iordan, este oficiată numai în biserică sau lângă o apă curgătoare curată.

Ce semnifică aghiasma?

În cadrul slujbei apa este sfinţită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Astfel, aghiasma mare are o putere sfinţitoare deosebit de mare, ea purtând în sine darurile minunate ale Duhului Sfant.

Aghiasma, apa sfinţită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufleteşti, a promovării şi a sfinţirii vieţii.  

Ce trebuie să faci cu aghiasma imediat după ce aduci de la biserică

După slujba de sfinţire a apei, transformată în aghiasmă, fiecare sătean îşi ia apa sfinţită în recipientele pe care le-a adus de acasă, sticle sau vase de lemn.

Odată ajunşi acasă, oamenii stropesc cu aghiasmă şura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă, casa şi interiorul casei.

Credincioşii beau aghiasma mare vreme de opt zile, începând din ziua Bobotezei şi încheind în ziua de odovanie a praznicului, numai în această perioadă se poate bea agheasma mare fără post sau spovedanie.

Citeste si: CALENDAR ORTODOX: 6 ianuarie, sărbătoare deosebit de importantă pentru creştini

Aghiasma nu se strică niciodată, datorită prezenţei în ea a harului lui Dumnezeu, nu a altor motive precum intrarea în contact a apei cu argintul sau pentru asocierea ei cu busuiocul.

Dacă aghiasma capătă însă un miros neplacut, din pricina vasului in care a fost pastrată si nu mai poate fi folosita, aceasta se varsa intr-o apa curgatoare curata sau la radacina unui copac.

Aghiasma adunată la un loc din mai mulți ani sau de la mai multe biserici și mănăstiri nu este mai puternică decât aghiasma sfințită la oricare biserică de rând.

Citeste si: Când se pune busuioc sub pernă şi care este originea acestui obicei

 

Citește-ne pe
Citește și:

Când este Sfântul Ion? Lucrurile pe care nu trebuie să le faci în această zi sfântă

Scandalul de la Foişor face şi alte victime: Mai puţine transplanturi osoase după transformarea spitalului în suport COVID/ INTERVIU

Ana Porgras rupe tăcerea! Motivul real pentru care a fost propusă de Jador și eliminată de la Survivor România

Pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei se spune că se deschid Cerurile. La ce trebuie să se aştepte credincioşii

Mesaje de la mulţi ani de Sfântul Ioan. Urări şi felicitări virtuale pentru sărbătoriţii din această zi

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies