Calendar Ortodox 22 martie 2021. Ce mari Sfinți prăznuiesc astăzi creștinii

,
CALENDAR ORTODOX MARTIE
Calendar ortodox 22 martie 2022

Calendar Ortodox 22 martie 2021. Pe data de 22 martie, creștinii îi prăznuiesc pe Sfantul Mucenic Vlasie și Sfanta Teodora Împarateasa.


In articol:

Potrivit calendarulului ortodox, pe data de 22 martie 2021, Biserica Ortodoxa prăznuieste moartea Sfintei Drosida, dar și pe a Sfântului Vasile de Ancira. Tot astăzi, se face pomenirea Sfintelor mucenițe Calinica si Vasilisa și a Sfântului Cuvios Mucenic Eftimie.

Cine au fost  Sfantul Vasile de Ancira și Sfanta Drosida

Sfantul Vasile de Ancira și Sfanta Drosida
Sfantul Vasile de Ancira și Sfanta Drosida, praznuiti pe data de 22 martie

Primele mentiuni despre Sfanta Drosida  dateaza din vremea Sfantului Ioan Gura de Aur, atunci cand acesta era preot in Antiohia. Sinaxarul Bisericii ortodoxe afirma ca Sfanta Drosida a fost fiica imparatului Traian.

In vremea domniei imparatului Constantiu, S fantul Vasile de Ancira a mucenicit sub arieni. El era cunoscut tuturor din vremea lui in special pentru dedicarea cu care apara credinta ortodoxa, chiar si imparatului pagan, potrivit crestinortodox.ro.  

Imparatul Iulian Apostatul, a inceput a prigonirea puternica a crestinilor. Sfantul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredinta imparatului si relele lui fapte impotriva crestinilor, motiv pentru care sfantul a si fost aruncat in inchisoare.

Imparatul a incercat sa-l castige de partea sa pe sfant, pentru ca poporul sa nu se intoarca importiva lui.

Atunci, Sfantul Vasile i-a spus: „Eu in Hristos al meu cred, pe Care tu il lepezi pe cand El ti-a incredintat tie imparatia aceasta pamanteasca; de aceea va fi luata ea de la tine, foarte curand.” Si alte asemenea profetii, descoperite de Dumnezeu sfantului.

Imparatul Iulian s-a infuriat cumplit auzind acestea. Astfel, a poruncit ca trupul sfantului sa fie jupuit de viu in fasii de piele.

Dupa alte cateva zile, imparatul a venit iar la el, sa vada daca nu a renuntat la credinta sa. Vazandu-l pe imparat, sfantul a luat o fasie de piele si, aruncand-o la picioarele lui, zise: „ Apuca si mananca, imparate, caci dulce iti este tie acest fel de hrana, iar mie Hristos imi este Viata!”  

Atunci, imparatul a plecat din Ancira, iar chinuitorii si-au continuat porunca pana ce sfantul si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, in anul 363.

Citeste si: Calendar Ortodox martie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

Troparul Sfantului Vasile din Ancira

Mucenicul Tau, Doamne Vasile, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Calendar ortodox 21 martie 2021: Sarbatoare mare ASTAZI pentru crestini! Iata ce Sfant este praznuit! Nu uita sa le spui "La multi ani!" sarbatoritilor!

Tot astazi se face pomenirea Sfintelor mucenite Calinica si Vasilisa si a Sfantului Cuvios Mucenic Eftimie.

Citeste si: Când pică prima dezlegare la pește în Postul Paștelui

 

Citește-ne pe
Citește și:

Calendar Ortodox martie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

Teheranul trimite săgeți Washingtonului: Primul gest ostil făcut de noul președinte al Iranului

Horoscop Cristina Demetrescu. Cum este afectată fiecare zodie în parte de Mercur Retrograd în această perioadă. Eclipsa de soare vine cu probleme mari

Calendar ortodox 21 martie 2021: Sarbatoare mare ASTAZI pentru crestini! Iata ce Sfant este praznuit! Nu uita sa le spui "La multi ani!" sarbatoritilor!

Care sunt regulile pe care creștinii trebuie să le respecte în postul Paștelui

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies