Calendar ortodox 21 octombrie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

,
Calendar ortodox 21 octombrie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi
Calendar ortodox 21 octombrie. Zi sărbătoare, astăzi, în calendarul creștin ortodox. Românii în prăznuiesc pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni.

Calendar ortodox 21 octombrie. Zi de sărbătoare, astăzi, în calendarul creștin ortodox. Românii în prăznuiesc pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni.


In articol:

 

Calendar ortodox 21 octombrie. Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt cinstiți pe 21 octombrie. Aceștia fiind: Visarion Sarai, Sofronie și Oprea Miclaus, canonizați în 1955 și preoții Ioan din Galeș și Moise Macinic din Sibiel, canonizați în 1992.

Sfinții Mărturisitori Ardeleni au luptat împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.

Calendar ortodox 21 octombrie. Visarion Sarai- Născut în anul 1714, acesta a primit la botez numele Nicolae. Visarion Sarai s-a călugărit în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava, iar în anul 1742 a ajuns la Mănăstirea Pakra din Slovenia. În ianuarie 1744 merge în Transilvania și începe lupta pentru apărarea Ortodoxiei.

Visarion Sarai a fost arestat pe 26 aprile 1744, de autoritățile imperiale, fiind supus unui interogatoriu cu 44 de întrebări. Acesta a fost arestat, fiind trimis închisoarea din Deva, apoi la cele din Timișoara, Osieck și Raab. Visarion Sarai a ajuns și la celebra închisoare Kufstein din Munții Tirolului (Austria), acolo unde a murit că martir.

Citeste si: Postul Craciunului 2019. Cand incepe postul si in ce zile este dezlegare la peste

Citeste si: Rugăciunea de sâmbătă pentru împlinirea dorințelor

Citeste si: Rugăciunea zilei de joi. Iartă păcatele și te eliberează de povara sufletească

Sofronie de la Cioara- a fost preot de mir, iar după ce a rămas văduv, aceasta a ales să se călugărească la Mănăstirea Cozia. Sofronie de la Cioara a condus răscoala populară împotriva autorităților habsburgice și a Episcopiei Unite de la Blaj care patrona acțiunea de dezbinare a Bisericii Ortodoxe Românești.

În august 1760, Sofronie a convocat un Sinod, în care cerea episcop ortodox, restituirea bisericilor, eliberarea celor închiși și respectarea libertății religioase. Sofronie de la Cioara la stins din viață la o dată necunoscută, într-un loc necunoscut. Acesta ar fi murit fie la Manstirea Vierosi, fie la Mănăstirea Robaia.

Calendar ortodox 21 octombrie. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi
Calendar ortodox 21 octombrie. Zi sărbătoare, astăzi, în calendarul creștin ortodox. Românii în prăznuiesc pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni.

Calendar ortodox 21 octombrie. Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Calendar ortodox 21 octombrie. Nicolae Oprea Miclaus- originar din Salistea Sibiului, satul Tilișcă, a mers de trei ori la Viena pentru a prezența plângerile românilor, în 1748, 1749 și 1752. În scrierile prezentate, Nicolae Oprea Miclaus cerea libertatea credinței ortodoxe și episcop ortodox. Acesta ar fi fost arestat în anul 1752, la Viena, fiind dus în închisoarea de la Custeni. Nicolae Oprea Miclaus ar fi murit la închisoare, că un mărturisitor pentru Ortodoxie.

Ioan din Galeș- a înmânat lui Oprea Miclaus un memoriu pe care să-l adreseze Curții din Viena, aflându-se în fruntea mișcării de apărare a Ortodoxiei la Sibiu. Aceasta a cutreierat mai multe sate și a strâns semnături prin care credincioșii ardeleni cereau să li se acorde libertate pentru credință ortodoxă.

Citeste si: Rugăciune marți- Rugăciune pentru fiecare zi a săptămânii

Citeste si: Sfânta Parascheva- Rugăciunea care face minuni

Citeste si: Rugăciunea de vineri. Te scapă de necazuri

Maria Tereza a ordonat să fie arestat și a ajuns în închisoarea de la Deva, apoi la Graz și în final la Kufstein. Se presupune că ar fi murit după anul 1780, de când datează ultima știre despre el.

Calendar ortodox 21 octombrie. Moise Macinic- a fost închis la Sibiu, timp de 17 luni, după ce a luptat împotriva uniatiei. Atunci când a fost eliberat i s-a cerut să nu mai slujească, ci să se întrețină din muncă brațelor. Moise Macinic s-a retras în Banat, acolo unde s-a întâlnit cu Oprea Miclaus. Moise Macinic l-a însoțit pe acesta în călătoriile sale la Viena, acolo unde fost arestat împreună cu Miclaus. Moise Macinic s-a stins din viață în închisoarea de la Kufstein.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Decizie istorică a UE: Maşinile pe benzină şi motorină, interzise. Cum îi va afecta măsura pe români

Ce se dă de pomană de Sfinții Petru și Pavel. Iată ce trebuie să împartă credincioșii în această zi

Declinul unui rocker

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar creștin-ortodox 29 iunie 2022: Sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar! Rugăciunea pentru izbăvirea de necazuri care se rostește miercuri

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies