Calendar ortodox 10 octombrie 2022: Ce sfinți sunt pomeniți astăzi. Rugăciunea care ne apără de cele rele

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 oct 2022, 22:04

Ce sfinți sunt pomeniți astăzi

Sursa: doxologia.ro

Calendarul ortodox îi sărbătorește la data de 10 octombrie pe Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia și Sfântul Ambrozie de la Optina.

În calendarul Creștin Ortodox arată că pe 10 octombrie, Biserica Ortodoxă pomenește Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia și Sfântul Ambrozie de la Optina. 

Citeste si: Horoscop Lună Plină în Berbec 2022: Marea șansă a anului de a-ți îndeplini visurile! Cum vor fi influențate zodiile de această lună plină numită și Luna Vânătorului

Cine este Sfântul Ambrozie de la Optina

Alexandru Mihailovich Grenkov sau Sfântul Ambrozie de la Optina s-a născut în ziua de 21 noiembrie 1812, într-o localitate din regiunea Tambov.

În anul 1935, acesta s-a îmbolnăvit foarte grav și i-a promis lui Dumnezeu că dacă îl va salva de această boală ce s-a năpustit asupra lui, va lua calea mântuirii. În urma acestei promisiuni, Sfântul Ambrozie de la Optina s-a însănătoșit și a început să se adapteze cu faptul că va trebui să plece de lângă cei dragi pentru a se retrage spre tainele bisericii.

Sfântul Ambrozie de la Optina a fost unul dintre cei mai renumiți sfinți din Mănăstirea Optina.

Acesta a trecut la cele veșnice pe data de 10 octombrie 1891, fiind canonizat tocmai în anul 1988 și cinstit pe data de 10 octombrie.

Citeste si: Calendar ortodox 8 octombrie 2022: Ce sărbătoare e sâmbătă în calendarul creștin! Rugăciunea pentru iertarea păcatelor și grabnică vindecare

Cine sunt Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia

Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia sunt frați și s-au născut în Nicomidia. Aceștia au fost înspăimântați de persecuțiile pe care împăratul Maximian le făcea în cetate, așa că cei doi s-au refugiat în munți.

Sfântul Mucenic Evlampie a trebuit să se întoarcă la cetate pentru a aduce provizii, dar în timpul acestei reveniri, acesta a observat un edict care atrăgea atenția ca toți creștinii să fie persecutați. După vederea acestora, Sfântul Mucenic Evlampie a rupt edictul, ceea ce a dus la arestarea lui.  Acesta a fost supus la nenumărate chinuri, tocmai din cauza faptului că nu a dorit să se lepede de credința sa în Hristos.

Sfânta Mucenica Evlampia, auzind de tortura la care este supusă fratele ei, a decis să meargă pentru a își recunoaște propria credință în Dumnezeu, ceea ce i-a adus sfârșitul.

Citeste si: Horoscop chinezesc weekend 8-9 octombrie 2022: Zodiile care trebuie să își înfrunte fricile! Luna Plină a Vânătorului te îndeamnă să îți asumi propria cale

Rugăciunea ce ne apără de cele rele 

O, Mare Stareț și Drept al lui Dumnezeu, Cuvioase părinte al nostru Ambrozie, lauda Optinei și al întregii Rusii, învățător al evlaviei! Cinstim viața ta smerită întru Hristos, pentru care Dumnezeu a preamărit numele tău încă de aici de pe pământ, și cu cinste cerească te-a încununat după plecarea ta în cămara slavei veșnice.

Primește acum rugăciunea noastră, a nevrednicilor tăi robi, care te cinstesc și cheamă sfântul tău nume, și ne izbăvește prin mijlocirea ta înaintea Altarului lui Dumnezeu, de toate împrejurările pline de suferință, de neputințe sufletești și trupești, de rele, de ispite viclene și înșelătoare.

Horoscop chinezesc 2023 Mistreț: Fii gata să strălucești! Anul Iepurelui de Apă îți va fii deschizător de drumuri

Revarsă patriei noastre și lumii întregi, de la Dumnezeu cel Atotbun, pace, liniște și bunăstare, fii mijlocitor neclintit al Sihăstriei unde te-ai nevoit și ai bine-plăcut atotslăvitului Dumnezeu în Treime, Căruia i se cuvine toată lauda, cinstea și închinăciunea, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Citeste si: O icoană cu Maica Domnului a început să lăcrimeze cu mir într-o biserică din Sibiu! Credincioșii au rămas șocați de minunea care a avut loc

Sursa: crestinortodox.ro, doxologia.ro

 


Cristina și Radu au parte de primele tensiuni, în Casa iubirii! Ce anume a supărat-o pe tânăra concurentă! Iată ce decizie au luat cei doi în privința relației lor! „M-a deranjat în camera roșie un gest pe care l-ai făcut!”

Primele momente tensionate pentru Cristina și Radu! Tânăra a mărturisit ce anume a deranjat-o la comportamentul partenerului ei. Iată ce se va întâmpla cu idila lor în Casa iubirii!

Cookies