Calendar ortodox, 1 decembrie 2020: Doi mari Sfinti sunt praznuiti astazi! Nu uita sa le spui "La multi ani!" sarbatoritilor!

,
calendar ortodox Sfantul Naum
Potrivit calendarului crestin-ortodox, astazi, 1 decembrie este praznuit Sfantul Naum.

Biserica ortodoxa ii praznuieste astazi, 1 decembrie, pe Sfantul Prooroc Naum si pe Sfantul Cuvios Filaret Milostivul.


In articol:

Astazi este o zi de mare insemnatate istorica pentru tara noastra, 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Insa si din punct de vedere al calendarului ortodox ziua de azi este una importanta, deoarece Biserica ortodoxa ii cinsteste pe Sfantul Prooroc Naum si pe Sfantul Cuvios Filaret Milostivul.


Cine a fost Sfantul Prooroc Naum

Potrivit calendarului crestin-ortodox, Sfantul Prooroc Naum este praznuit de catre Biserica ortodoxa in fiecare an pe 1 decembrie. In scrierile bisericesti se subliniaza faptul ca Sfantul Naum a trait cu circa 460 de ani inainte de nasterea Mantuitorului.

Sfantul Naum s-a nascut in Elcheseea, langa Iordan si se tragea din neamul lui Simeon. Sfantul Prooroc Naum, dupa Sfantul Prooroc Iona a proorocit faptul ca intreaga cetate a ninivitenilor va pieri sub apa si foc, fapt ce s-a adeverit.

calendar ortodox Sfantul Naum
Biserica ortodoxa il praznuieste astazi, 1 decembrie si pe Sfantul Naum.

Astfel ceea ce a proorocit Sfantul Naum s-a implinit iar Dumnezeu a pedepsit poporul pacatos prin judecata Sa cea dreapta. Sfantul Naum a mai proorocit si alte evenimente iar la patruzeci si cinci acesta a trecut in viata vesnica. A fost ingropat cu mare cinste si fast in pamantul sau, in locurile sale natale.

Numele Naum inseamna si “odihna” sau “mangaiere” ori “minte” sau “pricepere”.

Cine a fost Sfantul Cuvios Filaret Milostivul

Tot in aceasta zi, de 1 decembrie, Biserica Ortodoxa il praznuieste si pe Cuviosul Filaret Milostivul. Cuviosul Filaret Milostivul a trait pe la anul 780, pe timpul imparatilor Constantin si Irina. Era de loc din partile Paflagoniei, din satul Amnia. S-a casatorit cu Teozva si a avut trei copii: un baiat cu numele Ioan si doua fiice, Ipatia si Evantia.

calendar ortodox Sfantul Filaret
Biserica ortodoxa il praznuieste astazi, 1 decembrie si pe Sfantul Filaret Milostivul.

In acea vreme, Dumnezeu l-a binecuvantat cu multe daruri: avea multe cirezi de vite, holde si tarini aducatoare de roade.
"Au doara pentru aceasta am primit eu din mana Domnului niste bunatati ca acestea, ca singur eu sa ma hranesc cu dansele si sa le cheltuiesc spre indulcirea si placerea pantecelui meu? Au nu voi imparti aceste bogatii mari, care-mi sunt date de la Dumnezeu: saracilor, vaduvelor, sarmanilor, scapatatilor si strainilor, pe care Domnul, la infricosata Sa judecata inaintea oamenilor si a ingerilor, nu se va rusina a-i numi pe

dansii frati, zicand: De vreme ce ati facut unuia dintre acesti frati mai mici ai Mei, Mie Mi-ati facut? Apoi ce folos voi avea din averea aceasta, daca o voi tine cu zgircenie, in ziua judecatii, care va fi fara mila pentru cei ce n-au facut milostenie? Au doar, in veacul ce va sa vie, vor fi mie acestea mancare si bautura fara de moarte? Oare hainele mele cele scumpe imi vor fi mie imbracaminte a nestricaciunii? Nicidecum.",
s-a intrebat la acea vreme Sfantul Filaret.

Astfel Sfantul Filaret s-a facut milostiv catre saraci, asemenea unui tata catre fiii sai, hranind pe cei flamanzi, adapand pe cei insetati, imbracand pe cei goi; pe cei straini primindu-i cu bucurie in casa sa si odihnindu-i cu dragoste. Nici cand Dumnezeu a decis sa il saraceasca, Sfantul Filaret nu s-a revoltat ci si-a acceptat soarta fara sa carteasca, asemena lui Iov.

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020

 

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Rugăciunea „Tatăl nostru” a fost modificată! Ce s-a schimbat și cum va suna începând de acum?

BREAKING Imunitatea lui Florian Bodog, vot în plenul Senatului. 88 de senatori prezenți

Irina Tănase îl DISTRUGE pe Liviu Dragnea! Fostul lider PSD este DISPERAT

La mulți ani de Sfântul Andrei! Mesaje și urări pentru toți cei care poartă acest nume

Calendar ortodox, vineri, 20 noiembrie. Ce sărbătoare este astăzi

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies