Calendar creștin ortodox miercuri, 30 martie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi. E zi de post

,
Sf Ioan Scărarul

Sf Ioan Scărarul

[Sursa foto: doxologia.ro]

Miercuri, 30 martie 2022 e o nouă sărbătoare în calendarul creștin-ortodox. E sărbătorit un mare sfânt. E sărbătoare cu cruce neagră.


In articol:

Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, un mare sfânt care a trăit între secolele VI și VII d. Hr. Și astăzi este zi de post. Ne aflăm în Postul Paștelui, care durează până în Ajunul Învierii, inclusiv.

Sfântul Ioan Scărarul a trecut la cele veșnice la jumătatea secolului VII. 

Cine a fost Sfântul Cuvios Ioan Scărarul 

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul a trăit între anii 578-649. A intrat în cinul monahal încă de la vârsta de 16 ani, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Ioan Scărarul l-a avut ca povățuitor pe Cuviosul Macarie timp de 19 ani. După moartea părintelui său duhovnicesc, Sfântul Ioan Scărarul s-a retras într-o peșteră, acolo unde a dus o viață aspră timp de 40 de ani. Ținea post și rugăciune, iar hrana era foarte puțină, atât cât să supraviețuiască.

A fost o lungă perioadă egumen al mânăstirii din Muntele Sinai. El este autorul lucrării "Scara", carte care ne descrie viața duhovnicească sub forma unei scări cu 30 de trepte care ne duce spre Dumnezeu. De acolo i-a venit și numele de Ioan "Scărarul". "Scara” a fost tradusă în limba română de către părintele Dumitru Stăniloae și se află cuprinsă în volumul al IX-lea al Filocaliei.

Biserica i-a închinat Sfântului Ioan Scărarul a patra duminică din Postul Sfintelor Paști. Sfântul Ioan Scărarul mai este cunoscut și sub numele de Ioan Sinaitul, datorită faptului că a fost egumen la Mânăstirea Sinai. A primit, pentru erudiția și cultura sa, și numele de Ioan Scolasticul. I se mai spune și Ioan "Climacus", nume care provine tot de la principala sa lucrare, intitulată "Scara Paradisului".

Sf Cuvios Ioan Scărarul

Sf Cuvios Ioan Scărarul

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Calendar creștin ortodox luni, 28 martie 2022. La începutul săptămânii este prăznuit un mare sfânt. Rugăciunea care se rostește astăzi pentru iertarea păcatelor

Troparul Sfântului Cuvios Ioan Scărarul

Glasul 8

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Glasul 1:

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Ioan. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Citeste si: Calendar creștin ortodox marți, 29 martie 2022. Ce sărbătoare e azi. E zi de post!

 

Citește-ne pe

Citește și:

Aer în loc de combustibil la benzinărie: „Ia uite cum se alimentează un camion cu aer, cum se fură la pompă“ VIDEO

Calendar creștin ortodox luni, 28 martie 2022. La începutul săptămânii este prăznuit un mare sfânt. Rugăciunea care se rostește astăzi pentru iertarea păcatelor

Rușii de la Transneft anunță că Ucraina a oprit fluxul de petrol către Europa deși a primit bani: Au fost ordinele UE

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Calendar creștin ortodox sâmbătă, 26 martie 2022. Foarte mulți români își serbează onomastica astăzi. Cui trebuie să spui „La mulți ani”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies